Home

Achtergrond 20 reacties

Veehandelaren staande gehouden

Veehandelaren uit Oost-Overijssel en de Achterhoek zijn staande gehouden voor het illegaal verzamelen van runderen en kalveren.

De aanhoudingen zijn een gevolg van verscherpte controles door de Algemene Inspectiedienst.

Vrijdag werd op een slachthuis een handelaar geverbaliseerd omdat hij zeventien runderen aanvoerde die hij illegaal had verzameld. De dieren gingen niet rechtstreeks van het bedrijf naar de slachterij, maar werden onderweg bijgeladen op een transport. Het is niet toegestaan van boer naar boer te rijden en zo kalveren, schapen, varkens of runderen te verzamelen.

Een Achterhoekse handelaar werd aangehouden omdat hij veertig kalveren van verschillende bedrijven bijeenbracht. Tegen de twee handelaren is proces-verbaal opgemaakt. Uit het onderzoek is gebleken dat ook andere handelaren zich mogelijk schuldig maken aan het illegaal voorverzamelen van vee. De AID zegt niet uit te sluiten dat nog meer mensen zullen worden geverbaliseerd. De komende periode zal de inspectiedienst intensief blijven controleren op het illegaal verzamelen van runderen, schapen en geiten.

De geconstateerde feiten zullen worden voorgelegd aan de officier van justitie, die de betrokken ondernemers een boetevoorstel kan doen.

De zeventien aangevoerde runderen zijn uiteindelijk gewoon geslacht. De veertig illegaal verzamelde kalveren konden uit welzijnsoverwegingen niet terug naar de betrokken bedrijven, zegt de AID. Daarom is besloten de dieren normaal via de officiële verzamelplaats af te handelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  elly

  1100 euro boete !! kreeg ik omdat ik een kalfje wat nog geen 14 dagen oud was verkocht aan een particuliere hobbyhouder. Ze waren met z'n tweeen verkocht en zaten met z'n beiden in een veewagen achter een auto,hadden alle ruimte werden rechtstreeks van veehouder naar nieuwe adres gebracht 1 op 1,het was alleen verder dan 65 km,de lol gaat er wel af zo

 • no-profile-image

  persbericht AID

  beste Jan Braakman, volgende keer het persbericht beter lezen! dit staat op de AID site:
  De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbaliseerde op vrijdag 19 juni op een slachthuis een veehandelaar uit het oosten van Overijssel voor het illegaal verzamelen van zeventien runderen. Het illegaal bijeenbrengen van evenhoevigen is in strijd met de regels gesteld in de Regeling Preventie. Het bemoeilijkt tracking en tracing bij dierziekten en draagt in de meeste gevallen niet bij aan het welzijn van de dieren. Omdat de constatering van het illegaal verzamelen werd gedaan op een slachthuis, kon de handelaar de dieren gewoon laten slachten.

  De AID verbaliseerde eerder vorige week ook een handelaar uit de Achterhoek voor het illegaal verzamelen van vee. Dit geval betrof het bijeenbrengen van veertig kalveren. Deze controle is voor de AID aanleiding een nader onderzoek te starten naar andere betrokken handelaren die zich eventueel ook schuldig maken aan het voorverzamelen van vee. Ook de vervoersdocumenten van beide transporten waren niet in orde, beide handelaren zijn daarvoor geverbaliseerd. Vervoerders moeten wanneer zij dieren transporteren een register bijhouden waarin onder andere de duur van het transport, het aantal en soort dieren en de plaats van overname en levering staan vermeld.

  Doel van het de Regeling Preventie is het beperken van de verspreiding van (mogelijke) besmettelijke dierziekten. Schapen en geiten, kalveren en slachtrunderen mogen alleen op erkende verzamelplaatsen verzameld worden voor ze naar hun eindbestemming, meestal het slachthuis, worden gebracht. In alle andere gevallen moeten de dieren na aanvoer, bijvoorbeeld op een bedrijf, daar tenminste 21 dagen blijven voor ze mogen worden afgevoerd. De AID blijft de komende intensief controleren op het illegaal verzamelen van evenhoevigen.

 • no-profile-image

  gert

  Bureaucratie ten top,wordt zeker achter een bureautafel bedacht,met de mexicaanse griep ook niet meer dan een persoon in de bus,tram ,trein of vliegtuig

 • no-profile-image

  a hamstra

  wij hebben toch het L.T.O ??
  lopen nu in hun eigen val

 • no-profile-image

  Dik

  Beste allemaal het is komkommertijd ook voor de A.I.D. wat doe je dan als medewerker van deze dienst om te bewijzen dat je baantje belangrijk is, je zoekt in het woud van wet en regels, en stoft eens een door iedereen vergeten wetje op en gaat de weg op, en als er voldoende overtreders te vinden zijn in en week , ren je opgewonden naar het "hoofd" van de dienst om te vragen er een "hot item" een speerpunt van te maken, zo kom je nog eens in de kijkert bij hem , wat bij een eventuele promotie ronde van pas kan komen.
  Trots loopt hij vervolgens een weekeinde lang met een bruine vinger rond. in gedachten overtuigt hij zichzelf dat hij goed bezig is , en de Boer" HIJ PLOEGDE VOORT"
  Men laat in Nederland geen mogelijkheid onbenut om de economie tot stilstand te brengen , en als het eenmaal zover is, staat men met opgetrokken wenkbrauwen en de handpalmen naar buiten gericht ,
  te roepen dat er geen ondernemers met lef en een VOC mentaliteit meer zijn

 • no-profile-image

  a hamstra

  wij hebben toch het L.T.O
  wat is het belang van L.T.O ?????

 • no-profile-image

  gert

  Verburg heeft last van de hete adem van de PvdD in haar nek

 • no-profile-image

  gert

  Wat een boer of veehandelaar doet is tegenwoordig allemaal illegaal,de AID is een verlengstuk van PvdD geworden,het verval van een rechtstaat,de emotie regeert

 • no-profile-image

  veehouder

  begrijp ik hierop uit dat je ook geen nuka"s meer mag verzamelen van boer tot boer ? .

 • no-profile-image

  Boer

  LTO?? Daar geef ik ook zoveel niet meer voor. Die proberen het de heren alleen maar naar het zin te maken!

 • no-profile-image

  Breen

  Voor al zo doorgaan met regeltjes maken en onzinnige dingen doen overheid. De werkende man wordt gestraft en wie o wie gaat deze rekening weer eens betalen? De veehouder? topie hoor, nog even en alle controlerende instanties zitten zonder werk dit is niet werkbaar meer voor niemand!!!!wanneer gaan ze weer eens normaal nadenken en hun echte verstand gebruiken!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Hier wordt je zo triest van. Ik snap werkelijk niet dat er nog mensen bij de AID willen werken. Je moet je schamen als dit je functie is, kom nu niet met handhaven. Je kiest ervoor om regels te handhaven die niets meer te maken hebben met de agrarische praktijk.
  Dat ze dierenleed en dergelijke aanpakken super. Maar dit is zo ver van de werkelijkheid. In alle landen om ons heen worden de dieren gewoon samengebracht, maar in Nederland nee hoor.

 • no-profile-image

  nederlandse

  Geen wonder dat de helft van de boeren het land uit wilt, gewoon de grens over, het grass is er niet perse groener, maar in de regel zijn de (bestuurders) mensen wel slimmer als het over landbouw gaat.

 • no-profile-image

  vleesveehouder

  ja zo gaat dat hier 40 km na het oosten en 35 km zuiden kan het allemaal .
  we zitten bijna op een eiland.
  Dit noemen ze de handel dood maken (is al dood) bij de melk varkens kippen enz is het al ophalen en dan zien wat je beurt.
  bij kalveren koeien schapen is er nog wat handel.
  veel melkveehouders en lto melkvee bestuurders liggen te slapen en het kost elke dag geld er is toch geen vrij handel zo dat willen we toch????????????
  als deze regels blijven bestaan hebben we ook recht op subsidie, kunnen we niet concureren.
  zelfde geld voor export vaak veel te duur door dure vwa maar in duitsland betaal je maar 25 € voor het slachten van een koe dat is toch niet eerlijk
  het word tijd dat we alle regels gaan overtreden iedereen en aan vechten geen een betalen kijken wat de rechter daar op antwoord als hij hoord hoe het hier over de grens gaat (ik heb er een goed gevoel bij) groetjes vleesveehouder zuiden

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  De term 'aanhouden' in dit bericht is ongelukkig - en fout. Iemand aanhouden houdt in het juridisch jargon in dat iemand (tegen zijn wil) wordt vastgehouden voor verhoor en impliceert een zwaarder juridisch traject. In dit geval zijn de handelaren staande gehouden en kregen ze een proces-verbaal.

 • no-profile-image

  dirk

  Zelfs de aid brengt ze gewoon op de bestemming.

 • no-profile-image

  karel

  Ze zijn in dit land helemaal gek geworden lijkt het wel.Hoe moeten die veehandelaren het vee dan bij het slachthuis krijgen,2 koeien opladen,dan naar het slachthuis en dan weer terug om 5 schapen op te halen?Dat is toch waanzin!

 • no-profile-image

  een bezorgde burger

  Het dierenwelzijn is gebaat bij voorverzamelen. De opbrengstprijs is gebaat bij voorverzamelen. De boer is gebaat bij voorverzamelen. De handel staat ten dienste van de boer en zorgt voor het juiste vee, tegen de juiste prijs op de juiste plaats. Rendement en de hoogste prijs voor de boer. Er is geen enkel extra risico op dierziekteverspreiding. Allereerst is er geen ernstige besmettelijke dierziekte in Nederland dus kun je die ook niet verspreiden. Ten tweede gaan de slachtkoeien naar de slachterij en daar gaan ze dus dood, wie moeten ze dan nog besmetten. Bovendien is het voorverzamelen dat ze met kleine karretjes bij elkaar gereden worden, waardoor korte afstanden en juist GEEN contacten van dieren die al op een wagen staan...! Of is het beter om deze slachtdieren van boer naar boer op de wagen mee te nemen, of kiest Nederland voor de kortere reistijd voor deze dieren? De PvdD zou voorverzamelen nadrukkelijk moeten bevorderen. Goed voor dierenwelzijn. Nee, zij hebben een dubbele agenda. Ze willen af van alle dierhouderijen en transporten. Nederland diervrij en iedereen vegetarisch, dat is hun doel en de huidige politiek weet van niets, snapt er niets van, loopt de emotie van degelijke groepen na, en wil makkelijk scoren. Ze snappen er werkelijk niets van, en willen het niet snappen.

 • no-profile-image

  Klaartje aan een touwtje

  De runderen niet meer onthoornen. Dan kan je ze met een touw aan de kop leiden.
  De veehandelaar huurt een Pool in tegen de betaling van het normale vrachttarief. Deze wandelt met het kalf naar de verzamelplaats of met het rund naar de slachterij. Dat levert een leuk plaatje op en is net als vroeger heel diervriendelijk.
  Business man.
  Wat zegt u: De slachterij is te ver weg?
  Kansen in de markt mijn jongen. Elke gemeente weer een hypermoderne kleine slachterij. Dat is goed voor de plaatselijke werkgelegenheid.
  En wees nou eerlijk. Een Pool of een boer die zijn vee aan een touw leidt. Is dat niet een verschrikkelijk mooi romantisch plaatje. Wat een verstandhouding hebben die twee met elkaar. Zie je ook nog eens een boer die rechtsomkeert maakt, omdat hij zijn rund het niet kan aandoen om deze naar de slachterij te brengen.
  Wat een landschappelijke verrijking toch allemaal. En dat door zo'n onderschatte regeling van niet verzamelen. Had ik nooit verwacht. Jij wel.
  Daar moet elke boer subsidie voor krijgen. Per rund.

 • no-profile-image

  gert

  De twee leden van de PvdD in de tweede kamer hebben meer te vertellen bij Verburg dan de hele CDA fractie van ongeveer 30 leden .

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.