Home

Achtergrond 213 x bekeken 2 reacties

Vecht met je buurt voor meer molens

In plannen voor windenergie is samenwerking erg belangrijk, aldus Jeroom Remmers. Bijvoorbeeld met omwonenden.

Op de Nationale Winddag, 15 juni, begon het theaterspektakel Don Quichot in Holland, dat vijf weken lang plaats vindt op de Maasvlakte bij een Eneco-windmolenpark. In de voorstelling trouwt Don Quichot, met het Hollandse kaasmeisje Antje. Hij vecht op de Maasvlakte niet tegen windmolens, maar tegen illusies zoals het grote geld, luxe, genot en computerverslaving. Boodschap: de toekomst is aan moderne windmolens.

Veel agrariërs in Nederland wisten dit natuurlijk al langer. De meeste windmolens staan op agrarische grond; voor velen is het hun tweede inkomen. Het rendement op de investering is goed, zeker in de meer windrijke provincies. Windmolencoöperaties keren hun leden bij een gemiddeld windjaar 7 tot 8 procent rente uit jaarlijks.

Windenergie past in het LTO-plan om te voldoen aan de kabinetsdoelen voor duurzame energie: in vier jaar tijd een verdubbeling van het opgestelde windenergie vermogen op land. Knelpunten zijn de vergunningverlening, die soms wel meer dan zes jaar kan duren. Ook is samenwerking met andere partijen van groot belang, niet alleen met de buren en de gemeente, maar een trend is dat burgers en omwonenden ook financieel mee participeren. In het begin kost dit extra tijd, maar de totale doorlooptijd kan toch korter worden doordat er waarschijnlijk minder politieke en lokale weerstand is.

Milieuminister Cramer was bij de première van Don Quichot. Haar boodschap was: zorg dat omwonenden van windparken meeprofiteren en kunnen participeren in het project. Dat is nodig, want nu mislukt 60 procent van de windprojecten, vooral vanwege sterke lokale weerstand. Lusten en lasten van windenergie worden niet goed verdeeld.

Om lokaal het draagvlak voor windenergie te vergroten loopt in Friesland bijvoorbeeld een windenergieproject, dat jaarlijks 8.000 euro stort in een dorpsfonds. De vijf dorpsverenigingen zitten in de stichting van dit fonds en beslissen over het geld.
In Nederland bestaat er een overweldigend draagvlak voor méér windenergie: 85-90 procent. De les van Don Quichot is dat je niet tegen windmolens moet vechten maar er voor.

Jeroom Remmers werkt voor adviesbureau BuildDesk. Hij heeft het ministerie van Vrom geadviseerd over het betrekken van partijen bij windenergie op land en richtte een windmolencoöperatie op in Zoetermeer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  Waarom vechten voor meer windmolens? zo ver ik weet zijn ze zonder subsidie niet eens rendabel.

 • no-profile-image

  quierein de vries

  Windmolens is windhandel en vervuiling.
  Het kost de belastingbetaler miljarden per generatie en wat krijg je er voor terug, MEER CO2 VERVUILING, hoe meer windmolens hoe meer Co 2 vervuiling.
  De boeren belasten het milieu al significant met gif spuiten, licht vervuiling met tuinkassen, mest, en nu komt deze windhandel er ook nog bij wanneer is het is een keer afgelopen met boeren als grootste graaiers uit de staatsruif en als dank veel milieuvervuiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.