Home

Achtergrond 79 reacties

Varkens in Nood: levende biggen in kadaverton

Varkenshouders dumpen soms nog levende biggen in de kadaverton, meldt de Stichting Varkens in Nood.

De stichting beschikt over videobeelden, gemaakt door een wandelaarster in Boxtel. De beelden bevestigen eerdere tips over de handelwijze van varkenshouders, aldus Varkens in Nood.

De stichting hekelde eerder deze week de buitensporige biggensterfte. Zij baseert zich op gegevens van Rendac en Agrovision. Daaruit zou blijken dat jaarlijks ruim 5 miljoen biggen voortijdig doodgaan. De stichting vermoedt dat dit komt omdat zeugen tegenwoordig zoveel biggen werpen, dat ze onvoldoende melk hebben om de biggen te voeden. Varkens in Nood ziet het als zoveelste uitwas van de intensieve veehouderij.

Lees ook Onvoldoende steun voor spoeddebat biggensterfte

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer'

  @Geen verstand.Je verzint er ook nog eens lustig op los. voedselindustrie?? dat zijn toch echt wel je eigen woorden.

 • no-profile-image

  Kip

  Beste Pluimveehouder uit Gelderland, waarom bent u in hemelsnaam pluimveehouder geworden? Joost uit Peize geeft het ook al aan waar ik op doelde; gewoon veels teveel dieren op een hoop. En ja, DAN krijg je inderdaad doden door VERDRUKKING ja, NIET door het feit dat de hennen niet bekapt zouden zijn. Als die dieren weg willen uit hun benarde positie richten ze met een bekapte snavel evengoed een ravage aan. De snavels van mijn hanen zijn ook echt niet meer scherp hoor, zelfs redelijk stomp/bot. Door al het foerageergedrag in de buitenuitloop is de echt scherpe punt van de snavel zo verdwenen!
  Ooit gehoord van een sociale rangorde/pikorde? Dat betekent kleine groepen hennen/hanen (maximaal 150 dieren per koppel), en géén 3.000 hennen per stal (maximaal volgens de SKAL-normen)!!! Uiteraard zijn zulke kleine groepen nogal arbeidsintensief ja, maar beste pluimveehouder, verenig u met uw collega's en zorg dat die verdraaide consument dat betaalt. Zij willen toch eieren/kipfilet? Als de consument een idee zou hebben van alles wat hier op dit specifieke forum over en weer gaat, moeten zij ook gewoon bereid zijn om voor hun dierlijke eiwitten een eerlijke prijs te betalen.
  Verder willen mijn hanen inderdaad ook altijd in de zon zitten. Maar dooien, nee hoor, niks geen problemen met verdrukking of wat dan ook.
  Tuurlijk heb je in een kooi nergens last van...DUH! Lijkt me nogal logisch heh; die kip kan nergens heen, kan niks doen, heeft zeer weinig rivalen in dezelfde kooi zitten. Dat snap ik ook wel. Maar waar je dan naar kijkt is in hoeverre je het dier wilt/gaat beperken in de mogelijkheden om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Waarom denk je dat er zo'n commotie over de kooi is? Alles moet toch bij de consument vandaan komen? Blijkbaar vinden die het toch niet zo'n prettig idee... een kip in zo'n klein hokkie.
  Een buitenuitloop en predatie; uiteraard, dat is een risico. Maar DAT leven tegenover een leven in een klein kooitje of met 3.000 collega-hennen in een stal met een hogere ammoniakconcentratie en een hoger gehalte fijnstof, dat is toch wel een wereld van verschil voor mevrouw hen en meneer haan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus als 1 varkens houder dat heeft gedaan(? geen video gezien dus) meent Hans Baay iedereen over een kam te scheren.
  Dus met andere worden,Volkert G de dierenvriend was ook een moordenaar,zijn jullie dat dan ook?
  Dat jullie misbruik van media maken is al lang bekend en misbruik van Bnn´ers die er normaal ook geen ruk van begrijpen, maar ligt wel goed voor, het komt eens terug naar jullie.

 • no-profile-image

  een bezorgde burger

  Zojuist gehoord op Omroep Brabant. De mevrouw die het heeft gefilmd is actief geweest voor de Partij voor de Dieren. Ze riep bij de boeren niet om hulp, ze heeft geen dierenarts ingeschakeld, ze heeft geen enkele actie ondernomen om het biggetje uit zijn/haar lijden te verlossen! Nee ze filmt omdat ze toevallig langsloopt en geluid hoort, en stuurt dit naar Varkens in Nood en naar de aid. Ze is duidelijk geen voorstander van een varkenshouderij in Nederland en probeert de boer in een kwaad diglicht te zetten, een boete voor de boer te bewerkstelligen en de publieke opinie te bewerken. Maar wat heeft ze nu gedaan voor dit biggetje. Nee zegt ze in de reportage, "die was toch niet meer te redden... "Dan maar gewoon langzaam dood laten gaan zeker! Een echte dierenvriend, dat merk je. Natuurlijk mag een levend dier in een ton nooit voorkomen, en natuurlijk is het goed dat ze actie neemt, maar deze actie stinkt enorm. Inderdaad, waar gewerkt wordt, kunnen soms fouten gemaakt worden. Hoe erg dat in dit geval ook is geweest.

 • no-profile-image

  wat een onzin

  Voor u geldt hetzelfde, berend botje; GA AAN HET WERK i.p.v. de volgende generatie lopen afzeiken met uw zogenaamde "tientallen jaren ervaring" en uw geweldige "repliek". Bemoei u overigens AUB met uw zaken; waar u op reageert m.b.t. de HAS was voor "verstand, tussen de oren" bedoelt... lezen is moeilijk.
  Ik leer dat gelukkig op de HAS.
  Verder laat ik het maar bij dit gigantische dwaalspoor...
  Iedereen is verschillende berend botje. Jammer dat u dat niet kunt accepteren. U geeft inderdaad (helaas) overal repliek op, en dat op een zeer onprettige en zelfingenomen manier. Heb zo een vermoeden op welke HAS u gezeten hebt, maar zal geen antireclame maken hier.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  En mijnheer de nameshifter, wat wilt u daar mee zeggen. Ken veel mensen die de HAS gedaan hebben, onder andere ondergetekende. Heb echter nog nooit een HAS-student zo'n bazelverhaal als dat van u op zien dissen. Over vooroordelen gesproken, uw epistels bestaan voor het merendeel uit vooroordelen, generalisering, ridiculisering en scheldpartijen.
  Ga aan de studie i.p.v. op dit forum zitten zieken, niemand zit op de door u geventileerde onzin te wachten.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Dit heeft niets met accepteren te maken, het issue is dat u mensen die hun dagelijks brood in de betreffende sector verdienen voor van alles uitmaakt. Zelf nog niets gepresteerd, diegenen die in de sector werkzaam zijn, zijn volgens u dom of deugen niet.
  En over onprettig en zelfingenomen gesproken, ik vermoed dat u in de spiegel staat te kijken.
  Als je wat veranderen kom dan met onderbouwde en opbouwende kritiek, inplaats dat u uw studentenleven staat te verheerlijken.

 • no-profile-image

  student

  Misschien heb ik al wel meer gepresteerd dan u... wat weet u daar nou van???
  Wat betreft het "issue": ik geef alleen mijn mening over BEPAALDE mensen die (helaas) met hun praktijken hun brood verdienen. Als u (in een eventueel vervolg) nou eens op een volwassen manier zou reageren i.p.v. uw lompe "repliek" op personen te richten die de wereld van een andere kant bekijken dan u, en die straks de problemen waar de betreffende sector mee kampt mogen gaan oplossen omdat BEPAALDE personen in die sector het verkloot hebben... AUB!

 • no-profile-image

  Arjan

  Beste Herman. Voor de duidelijkheid ik produceer melk (dat doen melkveehouders !!) en in de eerste plaats geen vlees !!! Ik houd dus geen dieren voor de produktie van vlees. Echter als een koe ziek is of niet meer drachtig wil worden gaat ze inderdaad naar de slacht. Ik kan ook moeilijk alle dieren van ouderdom op mijn bedrijf laten sterven !!! Iedere keer wordt er weer gerefereerd aan het vertonen van diereigen gedrag en het feit dat het dier een onwaardig bestaan zou hebben. Nu vraag ik u nog een keer WELK LEED VEROORZAAKT DE VEEHOUDER NU. De veehouder zorgt goed voor zijn dieren. Deze dieren worden allesbehalve op een onwaardige manier gehuisvest en getransporteerd. Iedere keer komen er uitwassen in beeld die het voor de sector bederven. Je kunt niet een hele sector over 1 kam scheren. En boer Klaas een mercedes is geen uitdrukking van weelde. In duitsland rijden zoveel mensen een mercedes en ze wonen in een flatje 3 hoog. Waar ik grote moeite mee heb is dat jullie doen overkomen dat veehouders grote dierenbeulen zijn en dat zij het ABSOLUUT niet !!!!

 • no-profile-image

  centje

  Ach Adrie, lui zoals joost ,herman en kip,ik had je hebben altijd ferme taal als het om agrariers gaat. Altijd maar zeuren en schelden. Ik heb herman al diverse keren gevraagd of hij het een goed doordacht plan wil komen waar iedereen wel bij vaart. Dit plan dient wel praktisch en financieel onderbouwd te worden, maar tot op heden blijf het heel stil bij herman. Ook andere boerenhaters mogen hierbij een goed plan indiene, maar ik ben bang dat ze dat niet lukt. Totdat ze met een goed plan komen zitten wij agrariers gewoon op de goede weg.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  @ kip ik had je & joost. Uit jullie reactie blijkt maar weer hoe jullie je eigen tegen spreken. Jullie staan voor: mens, dier en millieu. ik citeer eerst even wat woorden van jullie favoriete parij: De pvvd pleit voor een drastische krimp van de veestapel om de lucht-,water en bodemvervuiling door de veehouderij effectief aan te pakken. Nu is mijn vraag aan jullie, hoe past daar de 5x hogere ammoniakuitstoot bij, veel hoger fijnstofpercentage, en alle mest die uitspoeld naar het grondwater? En dan over de mens, eet jij je biologisch/freiland/scharrel ei nog net zo lekker op als je weet dat een MENS hierdoor elke dag wordt blootgesteld aan ammoniak en fijnstof. Nu kunnen jullie makkelijk zeggen dat daar tegen te beschermen is. maar ondanks mijn stofmaskers heb ik nog vaak genoeg piepende longen en jukende ogen. En dan nog over dieren. Waarom stemmen jullie fel tegen de verrijkte kooi of koloniehuisvestiging?? Hier leven de kippen in groepen van 20-60, hebben beschikking over: legnest, stofbad, scharrelmatje, zitstok. En worden bovendien niet blootgesteld aan hun eigen uitwerpselen. En niet geheel onbelangrijk voor jullie Marianne: een veel lagere uitstoot van: Ammoniak, fijnstof en geen uitspoeling van mest naar het grondwater. En als laatste nog over het snavelkappen. Mijn gekapte scharrelkippen zitten ook graag in de zon. Een feit is dat daar nooit doden door kanibalisme vallen...

 • no-profile-image

  student

  Beste kip ik had je, hoeveel kippen heb je eigenlijk, en waar haal je je inkomen uit? De biologische pluimveehouderij is misschien wel de best draaiende biologische sector. Weet je waarom? omdat die producten grootschalig naar Duitsland worden geexporteerd. De duitse consument wil namelijk wel meer betalen voor kwalitatief voedsel. De Nederlandse consument schreeuwt het hardste, maar betaald het minste. En dat zal helaas nooit veranderen. Kortom, de Nederlandse consument wil niet betalen, en daarom kunnen wij ons niet permiteren arbeisintensief vee te houden. Zeker niet gezien het feit dat arbeid hier relatief erg duur is. Als wij met 50 kipjes een acceptabel inkomen kunnen halen, hadden we dat heus al wel gedaan.

 • no-profile-image

  Floor

  De discussie op foodlog.nl (zie link hieronder) is er één om te volgen, zowieso deze blog. Terechte opmerking vandaag: "Waarom hebben boeren de kranten niet met de juiste cijfers om de oren geslagen?" Niet alleen discussie op agd.nl, maar in de landelijke media. Dan bereik je de consument die klakkeloos aanneemt van Varkens in Nood in persberichten rondbazuint. Dus lees mee: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/het_rekenwerk_van_varkens_in_nood/#When:05:43:01Z

 • no-profile-image

  wat is slim?

  Als je altijd klaagt dat je niks verdiend en levende biggen weggooit ben je wel erg dom bezig. Niettermin de boeren maken weer goede reclame. Het proberen goed te praten en de schuld aan anderen te geven geeft aan hoe de bedrijfstak bezig is zich zelf te vernielen. De connectie die de boer vroeger had met de natuur is weg.

 • no-profile-image

  mark

  Voor de critici onder ons die beweren dat boeren minder vertrouwen genieten dan bijvoorbeeld politici, vakbondsleiders of journalisten even een stukje om het geheugen op te frissen:

  14.05.09
  Het vertrouwen in politici is de afgelopen vijf jaar gedaald tot een absoluut dieptepunt. Slechts 1 op de 8 Nederlanders geeft aan de volksvertegenwoordigers nog op hun woord te geloven. Dit blijkt uit European Trusted Brands onderzoek 2009 van uitgeverij Reader’s Digest.

  1. Brandweer - 93 procent
  2. Vliegtuigpiloten - 91 procent
  3. Verpleegkundigen - 91 procent
  4. Artsen - 89 procent
  5. Apothekers - 87 procent
  6. Boeren - 82 procent
  7. Leraren - 76 procent
  8. Politie - 65 procent
  9. Rechters - 56 procent
  10. Meteorologen - 52 procent
  11. Priesters/dominees - 48 procent
  12. Taxichauffeurs - 44 procent
  13. Advocaten - 40 procent
  14. Reisagenten - 34 procent
  15. Journalisten - 34 procent
  16. Vakbondsleider - 33 procent
  17. Financieeladviseurs - 18 procent
  18. Voetbalspelers - 18 procent
  19. Autoverkopers - 14 procent
  20. Politici - 12 procent

  Nou nog even een klein stukje genereliseren (altijd leuk voor de reacties!!):

  Feit is dat extreem rechts en extreem links (vegetariers, Varkens in Nood, krakers) altijd nog minder vertrouwen blijken te genieten dan een hardwerkende mensen als boeren en verpleegkundigen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Meisje uit Friesland: Ik heb al eerder geschreven, de mensen uit de sector zijn kennelijk al zo afgestompt dat ze niet inzien dat het hele systeem in en in verrot is. Zoals Joost uit Peize ook zegt, een varken is een prachtig, sociaal en intelligent dier dat door die verfoeilijke bio-industrie van jullie is gedegradeerd tot een ding, een productiefactor! Misschien dat er binnen de sector boeren zijn die het leed nog enigszins proberen te matigen. Het zou kunnen, maar veel vertrouwen heb ik er iet in. Men is het punt al lang voorbij waarop men ethiek en moraal laat gelden bij het omgaan met de dieren. Iedereen die het waagt zich kritisch uit te laten over deze groteske uitbuiting van dieren wordt afgeschilderd als een wereldvreemde dierenknuffelaar, om geen grovere kwalificaties te citeren. We zullen nooit nader tot elkaar komen, vrees ik. Het enige wat ons, mensen met respect voor en mededogen met alles wat leeft, overblijft is keihard vechten en zorgen dat die bio-industrie zo spoedig mogelijk te gronde gaat. En reken maar dat dat gaat lukken!

 • no-profile-image

  Patrick

  We praten wel over levende wezens.
  Hieronder wordt gesproken dat het een ieder wel eens overkomt. In welke mate weet ik niet. Toch is het een gevolg van het intensieve houden systeem, wat inhoud, dier is productiemiddel wat moet groeien in een korte tijd en dan de deur uit. En Kosten moeten in het algemeen zo laag mogelijk gehouden worden.
  Natuurlijk is niet iedere varkensboer de schuldige, net zoals ik niet verantwoordelijk ben voor acties die anderen uitvoeren. Wel is het pijnlijk en ik zie het wel als een sector probleem.
  Slachtvarkens naar rusland is ook zoiets verschrikkelijks vreemd.
  Laat het zo pijnlijk zijn als het slachten van kippen in een waterbad. Mooi idee, maar als het niet werkt, duurt het jaren voodat men dat erkent of eerst in wil zien.

 • no-profile-image

  theo

  Ben er bijna van overtuigt dat de hele zooitje in elkaar is gezet door , varkens in nood ,weet je nog dat filmpje van die vleeskip ,bleek achteraf eerst een paar meter omhoog gegooit te zijn toen ie zijn pootjes brak ,alleen dat werd niet gefimd.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Mijnheer gezond verstand, gezien uw naamstelling denkt u al in ieder geval dat u de wijsheid in pacht hebt. De wetmatigheid waar ik het over heb is een doodeenvoudige economische wet van vraag en aanbod. Als u een klein beetje van economie begrijpt dan weet u dat de primaire sector zoals de landbouw een bedrijfstak is die bestaat uit de gratie van de inzet en ondernemerschap van vele kleine-in vergelijking met andere bedrijfstakken - producenten. Zelfs het EG beleid is hierop gebaseerd. Deze kleine ondernemers kunnen geen enkele vuist maken naar de consument, de secundaire sector zoals de verwerkingsindustrie en de retail(grootwinkelbedrijven) bepalen de prijs die de boer krijgt. Wat een onzin om te beweren dat de boer dat zelf kan bepalen, dacht u werkelijk dat een van de oudste bedrijfstakken ter wereld dit al niet tientallen jaren geleden bereikt zou hebben. Nederland is het laatste land ter wereld waar een eerlijke prijs voor de producent van voedsel bereikt kan worden, hier wordt van het individueel inkomen procentueel het minst aan voedsel uitgegeven.
  En wat een arrogantie en hovaardij en wat een zwakheid van uzelf dat u mensen die het niet met u eens zijn voor malloten uitmaakt, en ach u suggereert dat ondergetekende geen kennis van zaken heeft. Ik kan u betreft ieder aspect van voedselproductie van repliek dienen en ben vele tientallen jaren werkzaam in de sector. Vraag me af welke autoriteit u zich zelf wel niet toedicht, misschien in Wageningen gestudeerd en lid van het (groen)linkse actiecomitee ?
  Blijkbaar weet u hoe u de consument moet bewegen om een goede prijs te betalen, gaarne een uitgwerkt plan mijnheer de marketingdeskundige.

 • no-profile-image

  dirk

  Hey slimmerik,heb jij nog wel connecties met de aap waar jij van afstamt?Tijden veranderen nou eenmaal zonder dat jij dat kunt tegenhouden.Leuk of niet doet er niet toe!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Hoogst waarschijnlijk is deze desbetreffende big als zijnde 'dood' beoordeeld op het moment dat men het dier in de kadaverton plaatste, terwijl hij in wezen bewusteloos was... Foutje dat helaas vrijwel iedere varkenshouder kan overkomen...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel eenvoudig Herman. Na je krasse taal over dierenwelzijn in de landbouw, zou ik je reactie eens willen horen over het levend koken van kreeften door culinaire burgers. Trouwens, Joost mag ook wel reageren.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Melkveehouder: Verbaast het je heel erg als ik ook hier de term 'barbaars' op los laat? Nee toch, hè? Denk je nou werkelijk dat mijn verontwaardiging en afschuw over hoe met dieren wordt omgegaan zich alleen beperkt tot de bio-industrie? Nee toch, hè? Denk je dat ik het in het bos achterlaten van katten en honden bij de naderende vakanties door 'gewone' burgers schouderophalend aan mij voorbij zou laten gaan? Nee toch, hè? Denk je dat ik het "sport"vissen als een acceptabele tijdspassering zou beschouwen in plaats van een ergerlijke vorm van dierenmishandeling? Nee toch, hè? Denk je dat ik het uitvoeren van stomme kunstjes door wilde dieren in circussen zou goedkeuren? Nee toch, hè? Het maakt mij niet uit tot welke maatschappelijke of sociale klasse iemand behoort die dingen met dieren doet die niet horen. Ik ben tegen onnodig, door mensen veroorzaakt, leed, zowel wat ten opzichte van mensen als andere dieren. Uitvloeisel daarvan is dat ik geen vlees, vis of schaal- en schelpdieren eet. Is dit antwoord duidelijk genoeg?

 • no-profile-image

  boerin

  Het geld, waar jij van leeft, waarmee is dat verdiend ? Is het belasting-geld verdiend met voedsel-produktie ?

 • no-profile-image

  Boer

  Herken de situatie Paul Aalten en varkenshouder Belgie. In de winter wil je dode biggen nog wel een tijdje in de voergang laten liggen. In de zomer is dat een ander verhaal. Dan ruim je ze liever zo snel mogelijk op. Het is mezelf ook overkomen dat ik levende biggen voor dood aangezien heb. Zelfs een big die ik vrij plat onder een zeug vandaan haalde kwam weer tot leven en liep een uur later door de voergang te wandelen. Kan het voorkomen dat een levende big in een kadaverton beland? Gezien mijn eigen ervaringen absoluut. Het gebeurd gegarrandeerd bij iedereen wel een keer omdat het niet te voorkomen is als je voor de dode biggen geen diepvries hebt. Niemand is daar trots op. Vergeet niet de mensen waarbij door een arts de dood wordt vastgesteld en daarna weer tot leven komen. Of de mensen die in het verleden per ongeluk levend werden begraven. Daar kwamen ze achter omdat ze dan jaren later in hele rare houdingen opgegraven werden. Ik weet dat het moeilijk goed te praten is maar het publiek mag best wel weten dat het heel erg moeilijk is om met 100% zekerheid de dood vast te stellen. Jammer genoeg wordt door vegetariersverenigingen zoals de PvdD en varkens in nood deze gelegenheid dankbaar aangegrepen omdat ze de veehouderij weer lekker in een kwaad daglicht kunnen zetten.

 • no-profile-image

  hans

  Als ik zon terrorist in de handen krijg, dan beland die echt niet levend in de ton....

 • no-profile-image

  mark

  zoals een kennis van me zei:
  Vegetariers worden niet oud, ze zien er allleen oud uit.

 • no-profile-image

  down under

  Niet dat ik iets te verbergen heb, maar wat heeft dat mens te zoeken in een kadaverton? Zo iemand moet wel een gaatje in d'r knar hebben. Als zo iemand met haar neus boven mijn ton staat te filmen kan ze een knietje krijgen zodat ze d'r met haar neus midden in zit! Volgens mij is het trouwens ook nog eens strafbaar om zomaar de deksel van een ton te lichten om erin te gaan neuzen. Het mag dan wel aan de openbare weg staan maar het blijft mijn eigendom. Moet je eens kijken wat er gebeurd als men met een kamera langs en in de kliko's gaat kijken wanneer die langs de weg staan. Voor de IBN gevalletjes zoals de Joosten en Hermienen die hier hun geloofs overtuigingen verkondigen d.m.v. het veroordelen van mensen die vlees eten wil ik alleen maar zeggen, zonder verder nog met die typetjes in discussie te gaan, de richting die jullie op willen is een wereld zonder mensen (immers dan kan de "natuur" ongestoord z'n weg gaan.) Mijn advies: verbeter de wereld, begin bij je zelf. Kortom pak een touw en knoop je zelf op.

 • no-profile-image

  niet leuk om te zien,

  filmpje te zien op www.varkensinnood.nl

 • no-profile-image

  Jeroen

  Staan in de Engelse Telegraph.
  Moet deze dokter nu ontslagen worden en al het personeel erom heen?

  Man staat op uit dood
  De 23-jarige Michael Wilkinson heeft een wel heel wonderlijke daad verricht. Hij deed de Jezus. Dertig minuten nadat doktoren hem doodverklaarden werd de Engelsman alsnog wakker.

  Hartslag

  Doktoren merkten na dertig minuten dat de hartslag van Wilkinson weer terug begon te komen. Helaas was dat maar van korte duur. Twee dagen later overleed de Brit alsnog.

  Zeker weten

  Het komt niet vaak voor dat iemand uit de dood opstaat. Er zijn maar 38 eerdere gevallen bekend. De doktoren hadden al vijftien minuten hun uiterste best gedaan met Wilkinson, maar wisten toen toch echt zeker dat hij dood was. Niet dus. De hartslag zou mogelijk terug zijn gekeerd door de medicijnen die hij voor zijn (eerste) dood kreeg.

  Zuipen

  Wilkinson lag in het ziekenhuis omdat hij in elkaar zou zijn gezakt door fiks alcoholgebruik. Onderzoekers konden dit niet bevestigen, en men denkt nu aan een hartafwijking.

 • no-profile-image

  kan beter

  Burgers staan vandaag zover van de realiteit en nemen alles maar over wat de media en "dierenliefhbbers" hen voorschotelen. Burgers menen dat alles wat in de supermarkt te koop is aan eten dat dat in een fabriek wordt gemaakt. Kijk eens naar een programma als "groeten uit de rimboe" en hoe ze daar aan hun eten moeten komen en hoe ze het eten respecteren. Voor deze mensen is het niet van zelfsprekend dat ze elke dag een goede maaltijd hebben. Weet waar je eten vandaan komt beste burgers, en ja dat is niet altijd even fraai. Maar om dit incident weer zo op te blazen als of de hele sector zo is gaat wel te ver. communiceren met de sector vooraleer men met zulke beelden komt.

 • no-profile-image

  poortwachter

  http://ijsvogel50.hyves.nl/?ref=sr

  Magreetje profiel op hyves zegt al genoeg lid van "tegen dierenleed'en dieren de tent uit.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Herman Schober. Leed is een subjectief begrip en de lading van het woord leed wordt bepaald door emotie en in het geval van uw zogenaamde dierenliefde in geen enkel opzicht door feiten, onderbouwing, onderzoek of een gedegen wetenschappelijke beschouwing.
  Uw sowieso al generaliserende terugkerende betoog als het om de veehouderij gaat laat zien dat uw kretelogie zich altijd weer bedient van dogma's, verkeerde inzichten, tunnelvisie en geen enkele objectieve waarneming.
  Gezien het aantal mensen dat op de door u zo bejubelde partij PvdD stemt, slechts 3,5 % van de kiezers, zijn blijkbaar vele medelanders het niet met u eens. Dat u een vergelijking maakt met huisdieren die achtergelaten worden heeft hier niets mee te maken. Ik vraag me werkelijk af of u op forums op dezelfde manier tekeer gaat tegen degenen die zich van deze methoden bedienen als tegen boeren.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Melkvehouder: Wat wil je van mij weten over kreeften? En maak je geen zorgen over mijn spijsvertering, ik eet noch vlees noch vis noch schaal- en schelpdieren.

 • no-profile-image

  gert

  In het caraibische gebied eten ze zeeschilpad ,die worden ook in kokend water gegooid

 • no-profile-image

  Arjan

  Beste Herman,uit je reactie blijkt wel dat je niet zo maar wat roept maar dat je heel bewust een bepaalde keuze hebt gemaakt. Ik ben melkveehouder en heb deze keuze ook bewust gemaakt en ik ben dus evenals de varkenshouder actief in de primaire sector. Ik houd van mijn dieren net als een varkenshouder dat doet (al denk jij volgens mij van niet !!!). De bio industrie (zoals deze genoemd word) is ontstaan omdat mensen zo goedkoop mogelijk hun voedselpakket willen hebben. Met de melkveehouderij gaat het ook heel langzaam deze kant op (dat wil zeggen grote bedrijven met veel koeien in grote stallen). Dit grootschalige staat bij de milieubeweging en bij veel dierenliefhebbers synoniem voor "slecht en dieronvriendelijk". Maar beste Herman !!! Hoe komt het dat die veehouder zoveel dieren gaat houden. Nou ik vertel je misschien iets nieuws: dit komt omdat een veehouder een bar slechte prijs krijgt voor zijn produkt en wil hij dus iets kunnen verdienen dan moet hij dus meer dieren gaan houden. Dat een koe, varken of kip per definitie een slecht leven heeft is absolute onzin. Het feit dat deze dieren worden gehouden in grote moderne stallen en dat er veel geinvesteerd wordt om het welzijn van het dier te verbeteren laat dit wel zien. Daarom verbaast het me dat je zegt dat je de bio industrie geheel kapot wil maken. WAT IS HET LEED dat een veehouder aanricht bij zijn dieren ??? In dit geval even specifiek de varkenshouderij ?? Wat doen zij verkeerd ?? Zij verzorgen hun dieren goed maar realiseren hiermee een inkomen !!! IS DAT FOUT DAN ??? Maak aub geen vergelijking met honden die aan een boom worden gebonden of sportvissen want dat is echt dierenleed en dient nergens voor.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Arjan: U hebt dus de keuze gemaakt en besloten zich te onderwerpen aan de wens van de consument om voor zo weinig mogelijk geld vlees te kunnen eten. Dat die keuze tevens inhoudt dat daardoor dieren het onmogelijk wordt gemaakt hun soorteigen gedrag te vertonen en in onwaardige omstandigheden worden gehuisvest en vervoerd, neemt u dus kennelijk op de koop toe! Ik heb ooit met een veehouder gesproken die die een andere keus heeft gemaakt. Toen hij in begon te zien dat de bedrijfsvoering zich zodanig ging ontwikkelen dat dat ten koste ging van het welzijn van de dieren en het dier degradeerde tot niet meer dan een productiefactor besloot hij uit te stappen. Dat is ook een keuze. Niemand moet mij aankomen met het excuus dat hij/zij gedwongen wordt om zijn dieren te houden op een manier die de intrinsieke waarde van het dier volledig miskent. De keus en de verantwoordelijkheid ligt bij degene die een product levert dat tot stand komt door levende wezens tot eetbare dingen te degraderen.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  volledig eens met Henny.
  Wij boeren zouden meer moeten reageren met "et allors"(Mitterant)
  'en dan' ja er is veel biggensterfte, 'en dan'?
  Wie doet beter? de natuur misschien?
  Het valt mij ook op dat de meeste kritiek op onze voedselproductie komt van mensen die wel bedanken om zelf voedsel te produceren.
  dat is inderdaad hun goed recht,
  Ik heb het ook niet voor socialistische wereldverbeteraars, (stalin, hitler pol-pot)
  maar in deze , veel geblaat weinig wol.
  en als morgen de voedselprijzen stijgen, hebben die zelfde mensen weer iets nieuws om over te blaten.
  'en dan?'

 • no-profile-image

  gert

  Het dagblad Trouw trekt nu het boetekleed aan over deze berichtgeving

 • no-profile-image

  Arjan

  Ja Gert en het is een duidelijk betoog. Valt niet aan te tornen beste Herman en Joost.

 • no-profile-image

  Kip

  @ Arjan, Overijssel.

  Beste Arjan, ga jij lekker melken; van kippen heb je duidelijk geen verstand.
  Mijn kippen (en dan zijn het ook nog eens hanen!) hebben niet van die onnatuurlijke stompjes snavel (ze zijn dus NIET bekapt met een -t). Laatst was er één gegrepen en had een lap vel op zijn hoofd los liggen ter grootte van 1cm. (diameter). Dat zorgde toch echt wel voor wat bloed, maar meneer kip doet het nog steeds en is 100% in orde!!! De andere hanen hebben er verder niet aangezeten na wat van dat stinkende spul rond de wond gespoten te hebben. En weet je hoe dat komt? Mijn beesten hebben genoeg ruimte en afleiding zodat ze niet telkens met hun buurman/vrouw die op de volgende 20cm2 zit (b.w.v.s.) op de vuist hoeven; hetgeen je in de gangbare veehouderij tegenkomt (waar jij op doelde met het snavelkappen). Ik had deze haan inderdaad met een geweer tot gehakt kunnen blazen ja, maar mijn hersenen hebben gelukkig niet van die rare (onnatuurlijke) kronkels om dat soort onzin te bedenken...
  Nee beste veehouders, sommigen verkloten het inderdaad voor de hele sector. Die lui mogen ze opsluiten. De andere veehouders (diegene die wel normaal met hun dieren omgaan) verdienen een compliment.

 • no-profile-image

  Arjan

  Oh ja beste Herman voordat ik ga melken. Diereigen gedrag !! Wist jij dat een varken jou met huid en haar opeet als je bewusteloos raakt in een varkenshok. Wist je dat er verschillende zeugen in de biologische varkenshouderij elkaar in de kling bijten en dat er vervolgens ontstekingen in komen. Wist jij dat indien kippen niet gesnavelkapd worden ze elkaar doodpikken indien er bloed wordt geproefd. Wist jij dat er meer dioxine in het vlees zit wanneer een varken vroet. Wist jij dat er in de vrije natuur veel meer biggen dood gaan door predatoren en biggensterfte. Wist jij dat SBB 1/3 van zijn dieren laat doodgaan in de Oostvaardersplassen als gevolg van honger.
  Vandaag heeft bij mij een koe gekalfd in de wei (kan ze lekker natuurlijk gedrag vertonen). Ze lopen met 85 koeien op een perceel van 5 hectare. Ik had 2 keuzes --> 1 direct het kalf bij de moeder weghalen of 2 het kalf er even bijlaten. Ik heb gekozen voor het 2e. En ik lieg niet maar het kalfje heeft nu een gebroken poot omdat een andere koe er bovenop heeft gestaan. Diereigen gedrag !!! Wij werken dagelijks in de praktijk Herman. Wij maken er geen potje van !!!

 • no-profile-image

  Boer

  De informatie van een legkippenhouder met 95000 legkippen onder verschillende houderijsystemen is voor mij veel waardevoller dan wat gekakel van een persoon met wat hanen zonder verdere informatie.

 • no-profile-image

  Arjan

  Best Kip ik had je. Wat ik heb gedaan met mijn reactie is hetzelfde als Varkens in nood doet namelijk generaliseren. Natuurlijk weet ik ook wel dat kippen elkaar niet allemaal dood pikken in de biologische houderij, echter het dood pikken komt wel veel meer voor !!! Een collega van u beaamt dat ook. Het grote probleem van u is een zeer arbeidsintensief bedrijf. Concurreren tegen kippevlees in de supermarkt voor 3 euro per kg. Dat houdt u niet vol !!!
  En dan meneer Joost uit Peinze. Heeft u enig idee hoeveel m2 een koe heeft als er 85 op 5 hectare grond lopen. En toch gaat er 1 van die koeien op het kalf staan !!!! De volgende keer weet ik wel wat ik doe. Afzonderen in de afkalfstal !!!

 • no-profile-image

  centje

  Bespaar je de moeite Arjan. Ik heb herman al diverse keren gevraagd of ie met een goed actieplan wilde komen dan zowel praktisch als financieel goed is onderbouwt en waarbij iedereen wat aan heeft, zowel boer, burger, consument en herman. Maar tot op heden kan hij geen hierop antwoord geven...............

 • no-profile-image

  Henny

  De meeste tegenstanders van de huidige veehouderij zijn politiek links georienteerd. Dat is ieders eigen keuze en dient gerespecteerd te worden. Echter er zijn rechten maar ook plichten aan een keuze. Iemand die links denkt laat zich voorstaan om sociaal betrokken te zijn bij de medemens ( en dier in dit geval ). Een echte socialist gunt een medemens net zoveel (of meer ) dan zichzelf. Echter hier gaat het bij de meeste socialisten (en dierenbeschermers) mis. Ze hebben een doel voor ogen waarbij een andere mening of jezelf objectief te laten informeren hen niet past. Ze hebben hun gedachten en die dienen andere mensen (al of niet gevraagd) opgedrongen te worden. Niet erg sociaal als je het mij vraagt. Dit neigt meer naar totalitair gedrag. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Hun sociale gedachtengoed mag hen bovendien niets kosten, want het eigenbelang prefereert bij een groot aantal linkse lieden in de praktijk toch boven het algemeen belang dat ze zo voorstaan. Daarom denk ik dat dierenhouders en boeren goed hun best moeten doen ( en in verreweg de meeste gevallen ook zeker doen ) en zich verder niet meer te druk moeten maken over de diverse kretenroepers op dit forum in in de media. Ooit komt de waarheid over deze salonsocialisten uit en dan staan ze in hun hemd. De veehouderij heeft niets te verbergen, maar voor lieden die er niet voor open staan kun je niets laten zien. Verspilde energie en verder negeren. Een oud gezegde gaat nog altijd op: doe goed en zie niet om.

 • no-profile-image

  joost

  Nou pluimveehouder het spreekt voor zich, nog veel te veel kippen op een bultje.
  En dierenbeschermers zijn niet allemaal links, net zo min dat alle boeren rechts zijn.
  De PvdD is geen linkse partij, maar ook geen rechtse partij, wij staan gewoon voor mens, dier en milieu en dat heeft dus niets met links of rechts te maken.
  En Arjan jij vindt dat je de koeien goed behandeld, maar jouw problemen komen ook voort uit teveel koeien bij elkaar en een koe voor haar 6de jaar afvoeren naar het slachthuis is ook niet echt diervriendelijk en het kalf gelijk wegnemen en het daarna bijna geen ruimte meer geven enz.

 • no-profile-image

  ome nol

  Die had zeker een Duracel batterij

 • no-profile-image

  boerin

  Al deze mensen met kritiek; hoe verdienen die hun brood ? Werken ze met de handen ? Of zijn het stuurlui aan wal die alleen weten te vertellen wat een ander moet doen en laten.
  Ik stel voor dat ze een jaar stage lopen op verschillende bedrijven in de agrarische sector, in weer en wind, brandende zon en regen. Natuurlijk op de fiets naar de werkplek.
  Dan weten ze hoe aardappelen, rijst, macaroni, sla, wortels,appels, sinaas appels , komkommers, tomaten ,boerenkool geproduceerd en verwerkt worden en waar het áfval' blijft.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg boer Klaas, hoe smakelijk kijk je toe als er een kreeft levend in kokend water wordt gedropt voordat je hem opeet? Hier lijkt me dat hier opzet in het spel is, wat van een (varkens)boer nooit gezegd kan worden. Stelling; de burger is totaal niet begaan met dierenwelzijn en denkt alleen aan de gevulde buik! Waarom kwekt de PvdD hier niet over Klaas? Is kreeft te lekker om te verbieden? Even terzijde; jouw oogappeltje, die muts van Hertsenberg, was deze week nog op tv. Ze heeft aan debatteren toch behoorlijk ingeboet, of het onderwerp vegetarisme en haar religie liggen inmiddels zwaar op de maag.

 • no-profile-image

  meisje

  Margreet, ik wil het je even persoonlijk zeggen, Je maakt me erg verdrietig met je vooroordelen naar de varkenshouderij. Je weet niet half wat je aanricht bij de gezinnen, met het verdraaien van de werkelijkheid. Ik kan me niet voorstellen dat je echt trots bent op jezelf. Je weet zelf wel dat wat jij de mensen wilt doen geloven, niet echt een afspiegeling is van de werkelijkheid. Kom een keer echt kijken. Het is te gemakkelijk om uit naam van de zwakkere je gelijk te halen, door een enkel incident zo op te blazen. Ik ben er van overtuigd dat je heel anders zou denken als je de moeite neemt de mens achter de varkenshouder te leren kennen.
  We doen er alles aan om zo diervriendelijk mogelijk bezig te zijn, ook onze kinderen leren we respect voor de dieren en zwakkeren te hebben. Maar doe alsjeblieft niet net alsof we crimineel zijn. We produceren gewoon eten. Mensen eten al zo lang ze bestaan vlees, daar is niks mis mee. Dat jij daar anders over denkt, dat mag, maar laat andersdenkenden in hun waarde. Dan pas ben je echt goed bezig.

 • no-profile-image

  meisje

  Nog even voor de varkensboeren onder ons. Laten wij in ieder geval ons fatsoen houden. Laat je niet uit de tent lokken met opmerkingen. Wij staan toch voor een goed en diervriendelijk product. Wij staan open voor tips hoe het beter kan en soms voelen tips als kritiek, maar het zij zo. Wees trots op je onderneming en straal dat uit!

 • no-profile-image

  joost

  Ik zou zeggen meisje uit friesland, neem een big en geef hem alle vrijheid, laat hem in je huis rondlopen en besteed echt eens tijd aan het dier, net als een hond bv.dan zul je zien dat je dat big veel meer kunt leren in korte tijd dan een hond en dat het vooral een lief sociaal dier is met gevoel en misschien gaan dan je ogen open en zeg je, varkensvetmesterij is niet diervriendelijk hoe je het ook bekijkt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman, je hebt je toch niet verslikt in de kreeft hoop ik. Ik mis een reactie van je.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Varkenshouder Belgie, klopt wel jouw conclusie het is mij ook al een keer overkomen. Net als dat je een big onder een zeug vandaan haalt waarvan je denkt "dat is einde verhaal" en later kom je het beestje weer tegen in de voergang.

 • no-profile-image

  Dennis

  Even een vraagje aan de mensen die in de verhalen van varkens in nood geloven. Zijn jullie ooit wel eens op een boerderij geweest?. Zo niet bemoei je dan even met je eigen zaken, want wat jullie verteld word is nog niet eens de helft van waarheid. En wat de varkenshouderij uit België zegt van de vorige reactie, ben ik het helemaal mee eens. Als er biggen geboren worden kan er soms een big tussen liggen die al zo goed als dood is en helemaal koud aan voelt dus komt de varkenshouder tot de conclusie dat deze big dood is terwijl er nog een klein beetje leven in zit. Een fout is mensenlijk, dus ook een varkenshouder kan fouten maken. Ook bij mensen kunnen baby's overlijden doordat ze te zwak zijn of een afwijking hebben. Ook dit gebeurt bij varkens en dat heeft helemaal niks te maken met dat ze te weinig melk hebben want als er meer als 13 biggen bij een zeug geboren word probeert een varkenshouder ze bij een andere zeug neer te leggen, zodat ze allemaal een speen hebben en voldoende melk krijgen.

  Dus mensen zorg eerst maar dat je voldoende verstand van zaken hebt, en daarna pas mee discusseren!!

 • no-profile-image

  Carlo simpel

  Vlees is in feite net zo overbodige luxe als bont.Dus...
  En van veel vlees eten wordt je dom,dat blijkt namelijk hier wel.

  Free yourself!
  C.Simpel

 • no-profile-image

  Dennis

  Sorry hoor maar weet je eigenlijk wel waar je het over heb je ben helemaal de weg kwijt en haalt alles door elkaar Patrick.

 • no-profile-image

  joost

  We moeten respekt hebben voor boeren, terwijl boeren nergens respekt voor hebben.
  Wat raar dat mensen al minder in boeren gaan geloven, want ze doen alles voor ons bestwil en leveren prachtige producten waar wij niets mee opschieten, maar alleen maar minder van worden.

 • no-profile-image

  Lisette

  Natuurlijk het is geen leuk fimpje, maar wie zegt dat dit geen actie is van varkens in nood, gisteren komt er eenr een persbericht in de media dat er teveel biggen sterven in Nederland en heel toevallig vandaag verschijnt er een fimpje in de media met een levende big in een kadaverton. Misschien is de big er wel ingegooid en toen hebben ze gauw een filmpje gemaakt. Ik stel voor dat iedereen een slot op zn kadaverton maakt om zoiets te voorkomen.
  Als dit niet zo is, dan kan het best zo zijn dat de big wel dood leek. Alle boeren willen het beste voor hun dieren en door 1 filmpje worden alle boeren weer in een negatief daglicht gezet.

 • no-profile-image

  bulkchauffeur

  waarom is deze muts niet even naar de boer toe gegaan,met de mededeling dat er nog een levende big in de ton ligt.dan had de boer zich in ieder geval nog kunnen verweren.
  nee ze had een beter idee,weet je wat we zetten het op youtube,dan kan iedereen zien,hoe verschrikkelijk slecht de boeren voor hun dieren zorgen.
  ik kom elke dag op varkensbedrijven om met mijn bulkwagen voer te brengen,en ik zie veel kadavertonnen staan,maar heb dit nog nooit meegemaakt.
  je kan gewoon op televisie,aan de man zien dat dit hem heel erg dwars zit.
  dit is niet leuk voor hem.
  ik vind het wel goed van hem dat hij,in ieder geval op televisie,wil reageren.
  en voor u mevrouw de telefoonfilmert,ik hoop dat u de volgende keer met uw botte kop voorover in zo'n ton flikkert.
  en de boer wens ik veel succes toe.

 • no-profile-image

  mark

  ook niet verbazingwekkend dat ze maar 2 vrienden heeft! Tja dit soort mensen is vaak niet het gezelligste soort. Hoe ik dat weet? Probeer maar eens een goede discussie met ze aan te gaan zonder ruzie te krijgen.

 • no-profile-image

  vc

  laat carlo simpel uit Meijel aub zijn idenditeit simpelweg bekend maken

 • no-profile-image

  Boer

  Het is weer duidelijk. Boeren en dierenwelzijn matchen niet met elkaar. Bij boeren telt uitsluitend het economisch motief. Een zwaar zieke big wordt gedumpt. De veearts is te duur en de winst op de big is allang weg. Laten we nu eens gewoon erkennen dat dierenwelzijn bij boeren niet telt. Dat kunnen we iets aan gaan doen. Zo blijft het een steggelclub. Maar...........voor mij is het volstrekt duidelijk: boeren rijden grote mercedessen over de lijken van hun vee.

 • no-profile-image

  Met gezond verstand

  Beste Berend Botje, GRAAG zou ik van een andere planeet zijn!!! Heb ik (en met mij de consument, voor zover die zich hiervan bewust is) in ieder geval geen last van al die malloten in de veehouderij en de personen die zich op dit forum bevinden met eigenzinnige praat en denken dat zij verstand van de zaken hebben. Helaas is dit niet het geval; ik woon, net als u, op deze aardkloot. Echter, u hebt gelukkig in één ding in uw verhaal gelijk; ik haal mijn inkomen inderdaad niet uit hanen. Ik zou dat ook voor geen goud willen in de sector die u schetst. Ik weet niet waar u uw zogenaamde wetmatigheid over het enige bestaan van een bedrijfstak wanneer er efficiënt wordt geproduceerd op hebt gebaseerd, maar daar klopt niks van. Vertelt u mij maar eens waarom het andere sectoren (o.a. kleding) wél lukt om de consument een door DIEZELFDE sector bepaalde prijs voor hun product te laten betalen. De sector die u schetst gaat het in Nederland sowieso niet redden. Als de sector de consument zelf niet kan overtuigen en tot inzicht kan brengen dat er een bepaalde (eerlijke) prijs voor een product betaald moet worden komt het wel van bovenaf hoor; weg kooi... etc.! Uiteraard moet men dan zo weinig mogelijk arbeid in het product steken, snap ik echt wel. En dat je dan maar zo veel mogelijk dieren op een hoopje propt is vanuit economisch oogpunt ook erg logisch. Daar is in deze berichtenreeks al eerder over gesproken.
  Houd je dieren met fatsoen, zorg dat de consument er een eerlijke prijs voor betaalt en dan wens ik iedere veehouder alle geluk bij het uitoefenen van hun beroep. Ik ben het echt wel met iedereen op dit forum eens dat een foutieve berichtgeving van een stichting als Varkens in Nood daar niet positief aan bijdraagt. Dit soort stichtingen dienen in dat opzicht ook hún plaats te kennen en met alle respect over de sector te berichten.

 • no-profile-image

  Geen verstand, ook goed

  Berend Botje, u bent blijkbaar ook niet al te slim! Ieder mens weet dat wijsheid en gezond verstand twee totaal verschillende dingen zijn. Ieder normaal mens heeft gezond verstand, maar in de doorgedraaide voedselindustrie (hier begint het al; dieren, INDUSTRIE, what the fuck?) vandaag de dag zijn mensen met gezond verstand dun gezaaid. Wijsheid krijgt men, mede, door ervaring (vraag ik me toch af wat u al die tientallen jaren hebt geleerd...) Uw reactie geeft aan dat u blijkbaar nogal wat schuldgevoelens heeft dat u zich aangesproken voelt door mijn verhaal. Kan ik goed begrijpen, wetend in welke bedorven sector u al zo lang werkt...
  Als u mijn reactie goed leest kunt u misschien begrijpen dat ik BEPAALDE personen bedoel, en echt niet alleen diegene die het niet eens zijn met mij. 'Die mensen' MOETEN helemaal niks, ik geef alleen mijn mening. Ik zal hen dan echt niet uitmaken voor malloten! U voelt zich aangesproken, zegt mij genoeg).
  De efficiënt producerende sector uit uw vorige reactie was ALLEEN uit ECONOMISCH standpunt bekeken; al uw argumenten duidde daarop. Met zulk soort mensen heb ik liever niets te maken. Gelukkig zijn er ook een heleboel andere persoonlijkheden, die wat genuanceerder op dit forum berichten.
  Gelukkig zijn er in Wageningen een boel van dat soort mensen (met gezond verstand). En alweer hebt u enigszins gelijk; ik studeer in Wageningen!!! Wel naar voor u dat u mijn opleiding betaalt waarvan ik, in uw ogen, niks leer....
  Iedereen schreeuwt om plannen van aanpak, marketing strategieën, economische berekeningen, onderzoek (o, en onderzoek uit Wageningen deugt vaak niet...) etc. maar zelf actie ondernemen ho maar.
  Verschil begint toch bij jezelf? Bij mij is dat gelukt, nu de rest nog!!!

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Zoals ik al zei, bij het uitdelen van arrogantie stond u zo te zien vooraan in de rij, eveneens bij het uitdelen van linkse dogma's. In de "doorgedraaide voedselindustrie" zoals u die typeert zijn in Nederland rond de 500.000 mensen werkzaam en volgens u lopen daar weinig verstandige mensen in rond. Je moet maar de verwaandheid en neerbuigendheid hebben om zoveel mensen in een hoek te zetten. En meneertje verstand of hoe u zich nu weer noemt, ik voel mijn echt niet aangesproken door uw scheldwoorden, waar ik me wel aan erger dat een souterneur zoals u die op andersmans centen leeft een grote bek op zet over de business van anderen die hun gezinsinkomen uit die tak van sport moeten halen en daarbij het hele economische verhaal bagatelliseert en afdoet als niet relevant. Makkelijk redeneren voor een profiteur, want dat bent u en niet minder.

 • no-profile-image

  Profiteur

  Berend Botje, vraag ik me toch af wie het nou beter voor elkaar heeft; die 500.000 mensen in de NL voedselproductie of degenen die van hun centen leven EN studeren....
  Verstand tussen de oren: ik ZIT op de HAS.... jaaaaaaaaaaaaaa... die zit OOK in Wageningen ja. Heb je weer wat om in je oren te knopen. En deze blaaskaak kost de belastingbetaler precies hetzelfde als iemand die aan de Universiteit studeert. Daarmee bedoel ik de hoeveelheid geld die ik van de betreffende instantie vraag om te kunnen studeren. De rest (resterende 70%) werk ik er gewoon zelf bij! Heerlijk... al die vooroordelen!
  Diegene die van mening is dat Wageningen (met al haar onderzoeksfaciliteiten en instituten) NUL KOMMA NUL toegevoegde waarde heeft voor de Nederlandse voedselproductieketen wil ik graag spreken in een situatie waar zij het zonder haar zouden moeten doen!!! Denk dan A.U.B. niet alleen aan de Universiteit waar "al" die blaaskaken studeren die zoveel geld kosten en de sector toch niks opleveren, maar ook aan bijv. de onderzoeken voor de diervoedingsindustrie over hoe de koetjes, varkentjes en kippetjes (etc.) het beste gevoerd kunnen worden om de veehouder een zo hoog mogelijk rendement te laten behalen!!!

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Kip ik heb je. U hoeft niet uw bestaan te halen uit uw hanen. En kom niet met het argument dat men dan maar geen pluimveehouder moet worden, wat een non-argument. Het is een economische wetmatigheid dat een bedrijfstak alleen kan bestaan als er efficient wordt geproduceerd, overigens binnen de kaders van het niet vaststaand te omschrijven begrip diervriendelijkheid. Milieutechnisch efficiënt is het beste systeem voor de pluimveehouderij kooihuisvesting : minste uitstoot van fijnstof en ammoniak (ook al zo iets belachelijks, ammoniak is geen verzurende stof), minste ruimtebeslag, minste arbeidsbehoeft en door grotere aantal dieren veel omzetting van afvalstoffen door gebruik in kippenvoeders. Daarnaast is het systeem voor diegenen die er in moeten werken het minst belastend voor de gezondheid.
  Een idioot argument om te stellen dat een pluimveehouder dan maar moet bestaan van enkele honderden dieren, onrealistisch, blijkbaar is deze figuur afkomstig van een andere planeet.

 • no-profile-image

  verstand

  Dus die blaaskaak studeert in wageningen??
  bewijst weer dat wijsheid geheel losstaat van het vermogen om te leren. Iemand op de Mas of Has is zijn schoolkosten door belastingeld meer dan waard door de toegevoegde waarde later door kennis van voedselproductie etc.

  Een snotneus als ''geen verstand'' in Wageningen kost een veelvoud,levert niets op en het enige wat ze doen is iedereen de grond intrappen die hard werkt voor zijn centen maar niet geheel volgens hun groenlinkse idealen

 • no-profile-image

  Adrie

  We dwalen wel af van het artikel maar ik moet wel even reageren.
  Ik vind het een beetje flauw om alle schuld bij de pluimveehouder te leggen, het is mede onze( de consument) schuld dat de kippen zo intensief worden gehouden, wij als consument willen niet betalen voor onze primaire levensbehoeftes en zoeken naar de goedkoopste deals wat betreft ons voedsel.

 • no-profile-image

  Dennis

  Weer een zoveelste actie van Milieu bewegingen die de boeren proberen te terroriseren, door middel van verdraaide verhalen en filmpjes, deze mensen zijn echt letterlijk nog dommer als een achter eind van een varken. De mensen die nog nuchter kunnen denken in dit land zouden deze mensen gewoon moeten negeren en ze behandelen als kleine kinderen. Wanneer wordt er nou eens een keer met respect naar de boeren gekeken.

 • no-profile-image

  martinus

  daar gaan we weer met het dierenwelzijn, het zou fijn zijn als iedereen weet waar hij over praat, veehouders zijn afgestompt omdat ze hun dieren in hokken houden?
  maar die mensen wonen misschien zelf wel ergens in een flat met weet ik het hoeveel op een hoop, dat wordt normaal gevonden, mensen in een verpleeghuis mogen ook gerust met meer op een kamer, daar telt de norm van de privacy allang niet meer, maar een varken staat natuurlijk ook veel hoger in rang, wanneer gaan we weer eens normaal nadenken??????

 • no-profile-image

  jan

  Het is weer komkommertijd, en elk jaar opnieuw zoeken de milieuclubs dan items om zieltjes te winnen. Kijk de laatste paar jaar er maar opna, in juni- juli is er altijd ophef over dierenleed.
  Goedkoop scoren.........

 • no-profile-image

  Boer

  Alles goed en wel, deze boer is gewoon een rotte appel op welzijnsgebied. Pas is er in A'dam een meisje vermoord door haar pa, maar dit is toch ook geen reden om mannen allemaal voor kindermoordenaars aan te zien.

 • no-profile-image

  een bezorgde burger

  Hans Baaij (Varkens in Nood) heeft opgeroepen aan alle burgers in de omgeving van varkenshouderijen om extra alert te zijn bij die bedrijven!! Hans Baaij bestempelt daarmee de gehele sector. Juridisch volgens mij goed aan te pakken door de organsiaties van zoals NVV en LTO, want hij is in overtreding van de Grondwet artikel 1, namelijk gelijke behandeling. Schadevergoeding eisen inzake imagoschade! We moeten deze organisaties veel vaker voor de rechter trekken, en continue goed onderbouwd schadebedragen eisen. Liefst op persoonlijke titel van de mensen. De filmende mevrouw, Margreet Steendijk, moet ook maar voor het bankje zich komen verantwoorden. Ze heeft dierenleed gezien en niets ondernomen om het te voorkomen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Klaas. Je wijze van communiceren is kennelijk gerelateerd aan je IQ. Maar goed dat terzijde. Als je enigzins met de sectoren bekend was, dat had je geweten dat (vlees)productie en welzijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De boer wordt gelukkig voor zijn inspanning beloond. Een goede verzorging resulteert in een goede (vlees)productie. En als dat -helaas te weinig- geld oplevert is hier helemaal niks mis mee. En dat je voor de rest geen antwoord geeft op mijn "kreeftverhaal" deert me niet. Hoewel ik het met de standpunten van Herman absoluut niet eens ben, siert het hem wel dat hij op dat punt inhoudelijk reageert. Voor de rest sluit ik me bij Arjan aan.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  @ kip ik heb je. Beste meneer/mevrouw, Uit uw reactie op te maken heeft u zelf nog minder verstand van (leg) pluimvee dan Arjan. Ik heb zelf een pluimveebedrijf met: 8000 biologische leghennen, 40000 freiland leghennen, 40000 scharrel leghennen, en 33000 kooi leghennen. Nu kwam ik afgelopen zaterdagmorgen bij de ongekapte biologische hennen, en trof ik daar 150 doden hennen aan. Oorzaak: de kippen willen met z'n allen in het zonlicht zitten hierdoor verdrukken ze elkaar en lossen dit met hun snavel op. En dan nog over de freiland hennen, afgelopen ronden zo'n 5000 doden. Oorzaak: vlekziekte, opgelopen in de vrije uitloop. De scharrelhennen in de etage er boven (zonder uitloop) hebben nergens last van. Dan vanmorgen nog even de resultaten van de afgelopen week ingevoerd. Kooi: 23 doden, 96% leg. bio: 185 doden 87% leg, freiland 52 doden, 92% leg, scharrel 35 doden, 94% leg. en dit met hennen van vrijwel de zelfde leeftijd. Wat bedoelt u nu dan met voldoende ruimte en afleiding??? Ik ben nu even weg om een nieuwe voorraad stofmaskers te kopen voor bij de loslopende kippen i.v.m de 5x hogere ammoniak uitstoot en de vele hogere concentratie fijnstof.

 • no-profile-image

  Boer

  Melkveehouder: wat lig je nu te zeuren met je kreeft. ik hoef geen kreeft. Ik laatalleen maar duidelijk weten dat boeren en dierenwelzijn twee verschillende werelden zijn. het interesseert boeren gee flikker of een dier in welzijn leeft of niet. de kilo's bij de slacht tellen. Dit in combinatie met de prijs. Dat is het. Punt. De winst per dier wordt omgezet in een nog grotere mercedes. Maw: lig niet te zeuren boeren. Op jullie vat toch niets. Gebrek aan IQ heet dat.

Laad alle reacties (75)

Of registreer je om te kunnen reageren.