Home

Achtergrond

Van de Donk voorgedragen als commissaris Brabant

CDA'er Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), wordt voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

Dat heeft de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten vrijdag bekendgemaakt.

De 47-jarige Van de Donk volgt Hanja Maij-Weggen op die op 1 oktober met pensioen gaat. De nieuwe commissaris van de Koningin voldoet volgens de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten perfect aan het geschetste profiel. "Van de Donk is een Brabander die van aanpakken en doorpakken weet. Bovendien is hij een verbinder van mensen en organisaties. Een bruggenbouwer'', motiveerde voorzitter van de vertrouwenscommissie Wim Thuis de keuze

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) sprak in een reactie van een "heel interessante voordracht''. Een consequentie van de voorgenomen benoeming is wel dat Nederland straks nog slechts één vrouwelijke commissaris van de Koningin heeft, in Zeeland. Dat is erg weinig, constateerde Ter Horst. Zij zet zich in voor de benoeming van meer vrouwen en allochtonen op topposities bij de overheid.

Van de Donk is sinds 2004 voorzitter van de WRR die gevraagd en ongevraagd rapporten uitbrengt en adviezen geeft aan het kabinet. Van de Donk is ook bijzonder hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg. Dit voorjaar was hij nog informateur voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant en leidde de onderhandelingen over het bestuursakkoord 'Vertrouwen in Brabant'.

CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Pieter van Geel feliciteerde Brabant vrijdag met de nieuwe commissaris. "Van de Donk is een man met een grote staat van dienst, die bovendien de provincie Brabant en de Brabantse politiek zeer goed kent.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.