Home

Achtergrond 294 x bekeken

VWA zoekt dierenartsen in Tsjechië

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) richt de blik op Duitsland, België, Hongarije en Tsjechië om het tekort aan dierenartsen op te vullen.

VWA-dierenartsen houden onder meer toezicht in slachthuizen.

In 2008 raakte de VWA in opspraak door een intern rapport dat uitlekte en waaruit bleek dat het toezicht op dierenwelzijn bij veetransporten tot 2006 te wensen overliet. Een commissie van deskundigen onder leiding van Piet Vanthemsche trof geen misstanden aan, maar constateerde wel dat er bij de slachthuizen en de exportverzamelplaatsen sprake was van onderbezetting.

Minister Gerda Verburg (LNV) meldde de Tweede Kamer vandaag dat aanvullend op de in eigen land begonnen werving van dierenartsen, ook naar mogelijkheden wordt gekeken om veeartsen uit België en Duitsland in te schakelen. Verder is onlangs overleg geweest met de autoriteiten in Hongarije en Tsjechië.

”Het bezoek in Tsjechië geeft aanleiding verder te onderzoeken of er interesse zou kunnen zijn bij Tsjechische dierenartsen om in Nederland bij de VWA te komen werken”, meldt Verburg. Zij spreekt van een duurzame oplossing voor het capaciteitstekort. Volgens haar lijken de opleiding en praktijk in beide landen aan te sluiten. Of er daadwerkelijk Tsjechische dierenartsen bij de VWA zullen terechtkomen, durft de minister nog niet zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.