Home

Achtergrond

VS zeggen af voor gesprek met Netanyahu

De onenigheid tussen de Verenigde Staten en Israël over een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten loopt steeds verder op.

Vandaag zegde George Mitchell, de VS-gezant voor de regio, op het laatste moment af voor een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De ontmoeting zou plaats hebben in Parijs, waar Netanyahu eerder op de dag wel sprak met de Franse president Nicolas Sarkozy. Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Europa ging Netanyahu dinsdag al langs bij de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Waarnemers stellen dat de VS met het late afzeggen van Mitchell druk proberen uit te oefenen op Israël. De Amerikanen willen dat Israël stopt met het (uit)bouwen van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en dat het zich ondubbelzinning inzet voor een tweestatenoplossing.

Deze maatregelen gaan Netanyahu vooralsnog veel te ver. Maandag moet blijken of de VS en Israël nader tot elkaar kunnen komen. Dan reist minister van Defensie Ehud Barak naar Washington voor een gesprek met Mitchell.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.