Home

Achtergrond

Unesco buigt zich over Waddenzee als werelderfgoed

De werelderfgoedlijst van Unesco wordt deze week uitgebreid.

De commissie voor werelderfgoed vergadert vanaf vandaag in de Spaanse stad Sevilla, onder meer over toelating van de Waddenzee tot de prestigieuze lijst.

De experts besluiten verder of het historische centrum van de Oostenrijkse stad Graz samen met slot Eggenberg een plekje mag krijgen op de lijst. Italië heeft de Dolomieten voorgedragen, Spanje de Toren van Hercules in het noorden van het land. Peru hoopt op een positief oordeel over de Heilige Stad Caral-Supe, China wil de berg Wuhai toegevoegd zien.

De commissie besluit in totaal over dertig voordrachten. Daarvan zijn er vier natuurgebied, 23 cultureel erfgoed en drie gemengd. Ook wordt gekeken naar de uitbreiding van zeven eerder benoemde locaties. Dresden krijgt extra aandacht. Daar is een brug dwars door een vallei gebouwd die op de lijst staat. Mogelijk wordt deze locatie geschrapt.

Op de werelderfgoedlijst staan momenteel 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur. Nederland staat er zeven keer op, voornamelijk met cultureel werelderfgoed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.