Home

Achtergrond 203 x bekeken

Uitvoer tomaten naar Rusland neemt af

Rusland is uit de top-5 gekelderd voor belangrijkste tomatenbestemmingen voor Nederland.

In de eerste twintig weken namen de Russen 1.258 ton tomaten af, tegen 5.622 ton in 2008. Dat blijkt uit het Marktbeeld Tomaat van het Productschap Tuinbouw. Oorzaak is de kredietcrisis. Exporteurs krijgen de exporten nauwelijks nog verzekerd, waardoor contracten vervallen. Rusland is van de vijfde naar de veertiende bestemming gezakt.

De totale uitvoer van tomaten uit Nederland ligt nog achter bij het niveau van vorig jaar, maar de achterstand loopt terug. Per week beloopt de uitvoer nu circa 20.000 ton, blijkt uit de onderzoeksgegevens van het PT. De totale uitvoer tomaten bedraagt nu 135.000 ton.

De belangrijkste exportmarkten blijven achter bij de uitvoer van Nederlandse tomaten. Duitsland neemt met 70.000 ton wel 3 procent minder af. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (-10 procent) en Zweden (-12 procent) is ook fors. Belangrijke stijgers zijn Italië en België. De uitvoer naar Italië verdubbelde bijna. Ook Tsjechië en Oostenrijk vertonen een forse stijging, maar deze landen zijn in omvang beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.