Home

Achtergrond 204 x bekeken

Uitvoer AGF daalt met eenvijfde

De uitvoer van Nederlandse verse groente en fruit, exclusief uien, is van januari tot april met 20 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Met name de wisselkoerscrises zijn debet aan de daling. Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT).

Het uitgevoerde volume kwam uit op 440 miljoen kilo. De uitvoer naar Duitsland, van oudsher de belangrijkste afnemer, nam af van 208 naar 180 miljoen kilo. Er ging onder meer minder komkommer, paprika en tomaat naar Duitsland. De verwachting is dat de Duitse vraag na de zomer weer aantrekt.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk daalde 18 procent van 75 naar 62 miljoen kilo. Er ging minder glasgroente, peer en sluitkool de Noordzee over, maar meer appels en tomaten. De Britse markt lijdt vooral onder een sterk gedaalde koers van het Britse pond.

Ook de waardedaling van de Russische roebel en Zweedse kroon ten opzichte van de euro zat uitvoerders dwars. De uitvoer daalde met 54 procent tot 20 miljoen kilo. De uitvoer naar Zweden daalde met een kleine 30 procent tot 23 miljoen kilo. Overigens stijgt de daling van de export in volumes niet langer. Tot een maand geleden lag de export nog 25 procent lager. Renteverlagingen door de Europese Centrale Bank maken dat de euro aan waarde daalt, en Nederlandse producten dus relatief goedkoper worden. Hoewel de Belgen minder peen kochten nam het totale volume 26 procent toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.