Home

Achtergrond

Uitgaven Nederland beneden EU-gemiddelde

De Nederlandse overheid gaf vorig jaar 270,3 miljard euro uit, of wel 45,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), dus van wat alle Nederlanders samen verdienen.

De overheidsuitgaven bleven daarmee beneden het gemiddelde van de landen van de Europese Unie (EU), dat uitkomt op 46,8 procent bbp, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in voorgaande jaren bleef Nederland onder het EU-gemiddelde. Met name in Ierland en het Verenigd Koninkrijk nam de omvang van de overheid fors toe. De Britse overheid scoorde in 2000 ver onder het gemiddelde van de EU, maar zit er inmiddels ver boven. In Slowakije ging het precies andersom, van een grote overheid ging het naar een kleine als gevolg van politieke keuzes.


Gemiddeld gaat in de Europese Unie 20 procent van het bbp naar sociale uitkeringen. Hoewel Duitsland en Nederland hier relatief veel aan uitgeven, zitten ze toch beneden het EU-gemiddelde bij de overheidsuitgaven. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland geven minder uit aan sociale uitkeringen dan gemiddeld in de EU, en scoren toch het hoogst bij de overheidsuitgaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.