Home

Achtergrond

Tweede snede voor de bui binnen

In het Gelderse Vorchten trotseert Jacco Volkers motregen om de tweede snede gras snel binnen te halen. De regen deert niet echt, zegt vader Harry Volkers.

“Het gras was de laatste dagen al aardig verdroogt, en de kwaliteit is goed”. Volkers haalde op één dag 11 hectare gras binnen. Het bedrijf telt 65 melkkoeien en is in totaal 30 hectare groot. Foto Ruud Ploeg

Bij industrieterrein De Munt in Emmeloord demonstreert Compufarm Precisielandbouw voor circa 250 boeren het Autofarm GPS-RTK systeem. Volgens medewerker Gerrit Emmers is het een uniek systeem. “Het systeem komt van een Amerikaans bedrijf dat 17 jaar geleden is begonnen met het ontwikkelen van GPS-systemen. Het werkt met een tweetal ontvangers in plaats van gyroscopen. Daarom heb je nauwelijks rijsnelheid nodig en kun je zelfs werken bij snelheden onder 500 meter per uur.” Foto: AxiPress

Wiebe Sybrandy loopt met de rugspuit langs een aantal onkruidplekken in het weiland. Vader Sybrandy, melkveehouder in het Friese Goënga, wil over enige tijd de tweede snede gras gaan maaien, maar hij wil wel graag zo weinig mogelijk onkruid en onkruidzaad mee in de kuil hebben. Daarom loopt zoon Wiebe de percelen langs en spuit hij waar nodig de brandnetels en ridderzuringen dood. Foto Niels de Vries

Keurmeester Hans Bultman (rechts op de foto) van de NAK keurt pootaardappelen van akkerbouwer Paul van Til (links) in Biddinghuizen in Flevoland. De keuring begon dinsdag. Bultman: ”Dankzij het bewolkte weer zijn afwijkingen in het gewas goed te zien. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de kwaliteit.” Uit de aangiftecijfers van de NAK blijkt dat het areaal pootaardappelen dit jaar met 2,4 procent is gegroeid naar totaal 36.490 hectare. Foto Axipress

Biologische groenteteler Klaas Nijhof houdt de slabedden vrij van onkruid. Vandaag doet zijn bedrijf De Nieuwe Ronde mee aan de landelijke open dag Lekker naar de boer. Nijhof verwacht maximaal 200 bezoekers, maar dat hoeft geen extra klanten op te leveren. ”We zijn een zelfoogstbedrijf en met 150 huishoudens als abonnementhouders zitten we al aan ons maximum. We hebben een wachtlijst.” Het bedrijf teelt zeker 50 groentesoorten naast kruiden en kleinfruit op in totaal 1,5 hectare. Foto VidiPhoto

Bezoekers bekijken de vangput op de gloednieuwe locatie van Varkens KI Nederland. Het nieuwe KI-stations biedt plaats aan 320 SPF-beren. In de vangput kunnen tien beren tegelijk, waardoor de capaciteit vijftig beren per uur is. Eind deze maand komen de eerste beren in de nieuwe stallen aan, waarna ze zes weken in quarantaine blijven. Gisteren en vandaag is er open dag in het KI-station, daarna zijn de deuren gesloten om de hoge gezondheidsstatus te bewaren.Foto Ruud Ploeg

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.