Home

Achtergrond

Tomatenexport naar Rusland stort dit jaar in

Rusland is uit de top 5 gekelderd van belangrijkste tomatenbestemmingen voor Nederland.

In de eerste twintig weken namen de Russen 1.258 ton tomaten af, tegen 5.622 ton in 2008. De totale exportachterstand bij tomaten loopt wel terug.

Dat blijkt uit het Marktbeeld Tomaat van het Productschap Tuinbouw. Oorzaak is de kredietcrisis. Exporteurs krijgen de exporten nauwelijks nog verzekerd, waardoor contracten vervallen. Rusland is van de vijfde naar de veertiende bestemming gezakt.

Roebelcrisis

Volgens handelskoepel Frugi Venta zijn de exporteurs voorzichtiger geworden na de roebelcrisis en wordt vaak betaling vooraf geëist. Exporteurs kozen de laatste maanden ook voor een uitvoerroute via Litouwen, vanwege de keuringskosten, maar ook de uitvoer naar Litouwen laat een daling zien.

De totale uitvoer van tomaten uit Nederland ligt nog 4 procent achter bij het niveau van vorig jaar, maar de achterstand loopt terug. Per week wordt op dit moment zo’n 20.000 ton uitgevoerd. De totale uitvoer van tomaten bedraagt nu 135.000 ton.

De belangrijkste exportmarkten namen minder Nederlandse tomaten af. Duitsland neemt met 70.000 ton 3 procent minder af. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (-10 procent) en Zweden (-12 procent) is fors gedaald. Belangrijke stijgers zijn Italië en België. De uitvoer naar Italië verdubbelde bijna, blijkt uit de cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.