Home

Achtergrond 183 x bekeken

Toetreding Kroatië tot EU vertraagd

De toetreding van Kroatië tot de Europese Unie heeft vertraging opgelopen. De EU heeft vandaag een belangrijke onderhandelingsronde afgelast.

De reden is dat Kroatië en Slovenië hun grensgeschil nog steeds niet opgelost hebben. Het EU-land Slovenië blokkeert tot die tijd de EU-toetreding van zijn buurland.

Kroatië had gehoopt de toetredingsgesprekken met de EU eind dit jaar af te ronden. "Eind volgend jaar is nu een realistischer doel'', zei Vesna Pusic, leider van het Kroatische comité voor de onderhandelingen met de EU. "Kroatië moet de diplomatieke acties voor een oplossing met Slovenië opvoeren.''

De Kroatische premier Ivo Sanader heeft woensdag geëist dat het grensgeschil los gezien moet worden van de EU-toetreding. "We staan erop dat Slovenië het veto tegen onze toetreding intrekt en dezelfde principes toepast als bij de eigen toetreding van Slovenië tot de EU.''
Aankomend EU-voorzitter Zweden, dat volgende week de leiding van Tsjechië overneemt voor een half jaar, heeft al gezegd geen poging te ondernemen het grensgeschil op te lossen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.