Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

Toelating Amflora-aardappel lijkt stap dichterbij

Commerciële teelt van de genetisch gemodificeerde Amflora-zetmeelaardappel van BASF wordt mogelijk snel toegelaten.

Het Europese voedselveiligheidsorgaan Efsa schrijft in een opinie dat het onwaarschijnlijk is dat het gebruikte merkergen mens of milieu schaadt.

BASF bouwt voor de herkenbaarheid van haar genetisch gemodificeerde gewas een zogeheten merkergen in. Het betreft een gen dat de plant resistent maakt tegen antibiotica. Een wetenschappelijk panel met 42 leden onderzocht of het gen kwaad kan, en of het in de natuur ook voor komt, wat het geval blijkt te zijn.

Het rapport kwam niet zonder frictie tot stand. Twee leden van het panel hebben eind april in een brief aan de Efsa aangegeven zelf een “minderheidsopinie” te publiceren. Directeur Stefan Marcinowski van BASF is niettemin tevreden. Volgens hem zijn andere panelleden verbaasd over de aankondiging.

“We zijn niet verrast dat de Efsa tot dezelfde conclusie komt als in eerdere publicaties, omdat geen nieuw wetenschappelijk bewijs tegen de technologie aan het licht is gekomen sinds hun laatste evaluatie.” BASF vroeg 13 jaar geleden voor het eerst toelating voor commerciële teelt aan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Miep Bos, woordvoerster van The European GMO-free

    Dan heeft Greenpeace toch een heel ander verhaal dat schrijft:

    In the first ever disagreement within EFSA on the dangers associated with GM crops, the two scientists claimed that “adverse effects […] cannot be assessed” and that the probability of gene transfers from plants to bacteria ranges widely “from unlikely to high.”[2]

    http://www.greenpeace.org/eu-unit/press-centre/press-releases2/EFSA-opinion-GM-potato-09-06-11

Of registreer je om te kunnen reageren.