Home

Achtergrond 3 reacties

Toch méér melkquotumhandel

Boerderij schreef afgelopen vrijdag onterecht dat er veel minder quotumhandel is dan een jaar eerder, tenminste qua hoeveelheid. Uit recente cijfers van Productschap Zuivel blijkt namelijk het tegendeel.

Vorige maand waren er 160 quotumtransacties, tegen 125 een jaar eerder. Maar het grootste verschil zit 'm in de hoeveelheid. In mei werd er in totaal 8.069.000 kg quotum verhandeld. Dat is duidelijk meer dan in dezelfde maand 2008. Toen ging het om 5.524.000 kg quotum.

Overigens was de situatie in april precies omgekeerd. Toen was er juist meer handel in 2008.

Wat onveranderd blijft, is dat de quotumhandel niet heel groots is. Dat heeft vooral met de tijd van het jaar te maken. Wat opvalt, is dat een slechte melkprijs enkele kopers toch niet afschrikt. Als dat zo blijft, blijft de koopmelkprijs rond de €17 hangen (de prijs waarvoor de laatste weken transacties zijn gedaan).

prognose:

stabiel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik ben toch benieuwd wat voor veehouders dat zijn?
  misschien kunnen we nog wat leren van hun.
  Of zijn het veehouders die uitgekocht zijn ?

 • no-profile-image

  brabander

  Kunnen ook veehouders zijn die eens een keer de hoofdprijs in de staatsloterij of lotto hebben gewonnen, weet jij veel.
  In ieder geval: diegene die nu mq koopt voor €17,-/kg.vet, moet nimmer meer klagen over een slechte melkprijs. Ga zo maar lekker door "goede ondernemers".

 • no-profile-image

  Govert

  Het ongeloof over de bereidheid van kopers de relatief hoge quotumprijs te betalen zoals die het laatste jaar heerst is groot. Maar wie de Europese landbouwpolitiek volgt zal beamen dat van een zachte landing van het Nederlandse melkquotum totaal geen sprake zal zijn. Tot 2015 zal de overschrijding een vaststaand gegeven zijn en daarom zal de leaseprijs volledig door de hoogte van de superheffing gedicteerd worden. De koopprijs wordt vervolgens weer gedicteerd door de leaseprijs. Wie koopt en het jaar-op-jaar verleaset heeft in 2015 een mooi saldo!

Of registreer je om te kunnen reageren.