Home

Achtergrond

Thailand wil export gezouten kip naar EU hervatten

Thailand wil op korte termijn weer licht gezouten kipfi­let kunnen exporteren naar de Europese Unie.

Vanuit Thailand zijn de eerste signalen afgegeven dat het land aanstuurt op hervat­ting van de exporten naar Europa. Dat bevestigt lobbyist voor de pluimveesector Arjan van Dijk.

De Europese import van Thaise gezouten kipfilet ligt sinds 2004 stil. Europa sloot zijn grenzen voor het Thaise product in ver­band met de uitbraken van vogel­pest H5N1. Het land had tot dan toe een jaarlijks quotum van 92.610 ton gezouten kipfilet. Naast de gezouten producten heeft het land ook een quotum voor ge­kookt vlees van 160.033 ton. Afge­lopen jaar exporteerde Thailand inderdaad die hoeveelheid ge­kookt product naar de EU.

Thailand wijst erop dat er sinds no­vember vorig jaar geen uitbraken meer zijn geweest van vogelpest. Volgens Arjan van Dijk komt het voornemen van de Thailanders niet onverwacht.

Volgens Van Dijk is er nog geen officieel contact geweest tussen de Thailanders en de Europese Commissie. Wel zijn er contacten gelegd met lagere ambtenaren over een mogelijke hervatting van de importen uit Thailand. Behal­ve Thailand is ook Brazilië een belangrijke exporteur van gezou­ten kipfilet naar de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.