Home

Achtergrond 704 x bekeken

'Te laat voor gebruik van het hagelkanon'

De Betuwse fruitstreek rondom Kesteren is vandaag getroffen door zware hagelbuien.

Een deel van de bedrijven is voor het tweede opvolgende jaar getroffen. Telers met net geplaatste hagelkanonnen waren te laat om deze in te schakelen. Voor Dick de Kat Angelino uit Kesteren is dit het tweede opvolgende hageljaar. De fruitteler werd vorig jaar heel zwaar getroffen door de bui in juli. Deze bui was minder zwaar en grilliger, stelt hij. "In Ochten is bijna geen schade en aangesloten percelen zijn wisselend getroffen."

Peter Bus uit Maurik, bestuurder bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie, heeft nog geen compleet beeld van de schade bij fruittelers, maar de eerste signalen duiden op een minder ingrijpende bui. "Het lijkt wat lokaler. Kesteren en Lienden zijn vooral getroffen, in Maurik is geen schade."

Een woordvoerder van het fruitbedrijf Blijderveen zag een aantal huispercelen Elstar en Conférence in Lienden compleet verhagelen. "We waren in percelen in Ommeren en daar viel het mee. In Lienden is het blad van de bomen gehageld. De appels hebben veel butsen. Dat wordt allemaal kurk. Deze percelen zijn voor de sapmarkt of appelmoes."

Het teelt- annex handelsbedrijf teelt circa 60 hectare fruit en heeft geen verzekering afgesloten. De Kat Angelino bouwde zijn verzekering af, maar plaatste ook juist vorige week een hagelkanon. Die ging niet af. "We hebben nog op buienradar gekeken, maar waren te laat. We hadden het kanon kunnen gebruiken, maar de beelden zijn vijftien minuten vertraagd, waardoor we te laat waren." In meer gemeentes willen telers nu kanonnen plaatsen.

Fruitteler Jan van Essen uit Lienden had gehoopt dat het kanon in Kesteren was aangeslagen. "Dan hadden we misschien ook geen schade gehad." Van Essen was niet verzekerd. "Wij kruipen meestal door het oog van de naald. Vorig jaar lag het centrum van de hagelbuien ook meer in Echteld en IJzendoorn." Het bedrijf in Lienden is eveneens niet verzekerd. Een deel van de kersen is overkapt met netten. "Daar blijft de hagel wel op liggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.