Home

Achtergrond 1 reactie

Supermarkten: geen kap Amazone voor sojaproductie

Er mag geen Amazonebos meer worden gekapt voor de productie van soja.

Kleine boeren moeten meer te zeggen krijgen over de productie en het gebruik van bestrijdingsmiddelen dient zoveel mogelijk te worden beperkt. De koepelorganisatie van Nederlandse supermarkten, CBL, heeft die doelen vastgelegd in een actieplan dat vandaag is gepresenteerd.

De supermarkten willen met het actieplan bereiken dat alleen nog duurzaam geteelde soja wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren van huismerkartikelen. Wereldwijd wordt op grote schaal soja geteeld dat als veevoer moet dienen. Door de sojateelt worden bijvoorbeeld grote stukken oerbos gekapt in Zuid-Amerika.

Milieudefensie vindt dat de supermarkten nog verder moeten gaan met hun maatregel. Ze zouden hun klanten meer moeten verlokken om vleesvervangende producten te kopen, stelt een woordvoerder. Die zouden vooral producten moeten kopen van dieren die gevoed zijn met Europese gewassen als erwten en veldbonen.

Greenpeace vindt dat de supermarkten ook afstand moeten nemen van genetisch gemanipuleerde soja.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    buitenlui

    De CBL zorgt er voor dat het Europese platteland verdwijnt. Ze nemen teveel marge op zuivel tenkoste van melkveehouders. Veel kleintjes stoppen; worden opgekocht door de groten die allemaal zo groot worden dat er over 10 jaar praktisch geen koe meer buitenloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.