Home

Achtergrond 322 x bekeken 18 reacties

Supermarkten doelwit Franse boeren

Protesterende Franse boeren laten de zuivelbedrijven een beetje met rust en richten zich de komende dagen vooral op de supermarkten.

Voor morgen is een blokkade van 48 uur van zo veel mogelijk distributiecentra aangekondigd.

De boerenkoepel FNSEA wil daarmee protesteren tegen de in hun ogen buitensporige marges bij de grote winkelbedrijven. Boze boeren zijn zondag al begonnen met blokkades in het westen van het land. Maar dat moet zich de komende dagen over het hele land verspreiden, vindt de FNSEA. "De afspraken over de melkprijs zijn niet goed gevallen in het veld. Maar dit gaat verder dan de melk want veel andere producten ondervinden ook grote moeilijkheden", zegt voorzitter Jean-Michel Lemétayer, die daarbij met name doelt op de varkenssector.

De woede van de boeren richt zich vooral op de vorige jaar in werking getreden wet op de modernisering van de economie. Die verlegde het bepalen van de prijzen grotendeels van de leveranciers naar de supermarkten. Winkeliers mogen sindsdien onder de inkoopprijs verkopen.

Om de gevolgen op te vangen, pleiten de boerenorganisaties al tijden voor een observatorium voor de marges en de prijzen en voor een arbiter die problemen rond de marges op moet lossen. "We geven de overheid vanaf morgen een maand om met een oplossing te komen, lukt dat niet dan beginnen we opnieuw", waarschuwt Lemétayer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkvee

  Ik doe ook mee lijkt nergens meer op.
  Gister met medewerker van slachterij gepraat ze konden het vlees niet aanslepen en vandaag in boerderij weer bericht "slachtkoeien dalende prijzen" dit is niet normaal meer tijd voor actie!!!!

 • no-profile-image

  joost

  Ja, jullie moeten van de regering als maar meer en meer produceren en dat doen jullie dan ook nog, ja, dan krijg je overproductie en zijn jullie producten niks meer waard, raar he.

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Dat is nu het verschil tussen Franse en Nederlanders; De Fransen doen het, de Nederlanders houden van pappen en nat houden!
  Laat in Parijs onder de Eifeltoren een vracht biggen los en de Parijzenaren klappen van jewelste; doe je dit op de Dam dan roepen de meeste dambezoekers: Oprotten met dit zootje!
  De Fransman kent zijn eten! Hij weet de producent te waarderen, weet dat het eerlijk ( en heerlijk) is. De consument betaald er ook voor, dit in tegenstelling tot Nld. Hier wordt alleen de supermarkt er beter van met een rendement van van minimaal 50%!
  Mensen, waar zijn we toch mee bezig? Enkele jaren terug lieten de melkveehouders de melk in de sloot lopen, het had een week langer moeten duren; echter het hield geen stand, waarom? Hou dat eens vol, Nederland zonder melk of andere agrarische produkten:Boter, melk, kaas en eieren. Laat Nederland eens voelen hoe het is om die uit het buitenland te halen!
  Ik wacht gespannen af!
  groeten
  joep

 • no-profile-image

  jan

  Zoals altijd wij hollanders weten het weer hoe het moet .
  Veeel lullen maar niks doen

 • no-profile-image

  Mike

  Ik denk (gevoelsmatig)niet dat je de melkplas moet onderschatten die wij in Nederland bij elkaar melken. In iedergeval zullen de duitsers dat niet zo snel aanvullen. En ik denk trouwens dat de duitsers ook gewoon meedoen.
  maar goed zo als ik ik zei. ik weet het ook niet als het moet dan maar de poorten van AH. Maar dan wel met zijn allen en niet zo als vorig jaar door collega campina/lto fans (boeren) met knokploegen van weg geintimideerd worden.
  Als laatste: de standaard opmerking van collega boeren dat de melkprijs vanzelf wel weer aantrekt moet nu toch ook maar eens afgelopen zijn. als niemand mij precies kan uitleggen waarom die nu zo laag is kan je toch ook volhouden dat die vanzelf wel weer aantrekt... het is geen gras dat vanzelf wel weer groeit!

 • no-profile-image

  meer

  Daar bereik je veel meer. Dachten jullie nou echt dat de supers hiervan schrikken. Nee de schuld en de oplossing ligt bij ons zelf. Het is wel lekker makkelijk om iedereen, behalve jezelf, de schuld te geven, maar tot nu toe is er niets bereikt. Blokkades ed geven geen structuele oplossing

 • no-profile-image

  Mike

  Dames en Heren, ik ben zelf een halve-boer (mijn vrouw is de boer(in))
  Thuis heb ik ook vaak de discussie.. namelijk. Waarom de poorten dicht gooien bij de melkfabriek of de Albert Hein? gewoon je eigen poort een paar dagen dicht gooien. moet je maar is opletten "een week geen melk leveren" weg overschot!, de consument wordt ook meteen wakker als de schappen een keer echt leeg zijn en je verdient de week erop dubbel terug! en nu niet zeggen dat je dat niet kan betalen zoals de meeste vorig jaar met ddb acties.
  Als je dit nu niet kan betalen ga je vast en zeker zeer binnenkort vrijwillig kapot.
  Natuurlijk zullen angsthazen en meelopers niet meedoen en gewoon wel leveren (daar doe je niets aan, dat zie je in elke oorlog)! maar laat dat er zo min mogelijk zijn/of zich in ieder geval schamen.

 • no-profile-image

  marcel

  Het wordt tijd dat we hier bij appie hein en zijn gevolg de boel ook een week plat gooien .
  Want zolang wij niets doen vind iedereen het best.
  De tijd van praten is voorbij.

 • no-profile-image

  boertje

  morgen mij best

 • no-profile-image

  boer

  Klopt, structuele oplossingen. Maar het draagt er wel aan bij om de machtsverdeling in de keten een beetje recht te zetten. En de bijbehorende marges van alle partijen wellicht ook.

 • no-profile-image

  boer

  Mike,
  Dat is geen optie om je eigen poorten dicht te doen. Kijk is op de snelweg hoevaak er wel niet vrachtwagens rijden met zuivel. Alle grenzen in de EU zijn open dus wat melk uit Duitsland is zo gehaald.
  Dus ik zeg toch: Pak ook de distributie centra's....

 • no-profile-image

  gert

  Alleen schaarste kan de melkprijs doen stijgen,maar daar ziet het niet naar uit,de boeren melken als een trein

 • no-profile-image

  bertus

  distributiecentra,s blokkeren kan een heel efficient middel zijn , dwing winkelketens (unilever,
  nutreco,ahold de boer etc ) participatie af over hun behaalde woekerwinsten.

 • no-profile-image

  Boer

  Moet je dat zien!Zelfs Joost uit Peize heeft hem door.Way to go Joost!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik ben zelf geen veehouder, maar tuin/akkerbouwer. Begin jaren negentig waren er de akkerbouwacties, een tijd waarop ik nog steeds met veel genoegen terug kijk. Wekenlang waren we in het nieuws, zelfs dagelijks op het journaal. Een vriend van mij was met de trekker naar Den Haag gereden. Ik ben een keer gaan kijken toen "onze mannen" door de stad reden. Het gevoel van trots blijft nog altijd! Dagelijks hadden ze overleg met de politie. Het was zelfs zo dat de politie ideeën aandroeg waar acties gehouden konden worden. Politie en boeren hadden onderling ontzag voor elkaar. De politie had liever te maken met een groep boeren op grote trekkers dan met voetbal hooligans. En vergis u niet: ook het publiek had respect voor de boeren. De algemene trend was dat ze zeiden: groot gelijk dat jullie wat van je laten horen anders lopen ze over jullie heen! Koot en Bie wilden ook wel zo'n tractor aanschaffen om mee actie te kunnen voeren en op de trappen van de Tweede Kamer te parkeren. De grootste aanfluiting vond ik de houding van de standsorganisaties. In eerste instantie keurden ze de acties sterk af, pas toen bleek hoe groot de actiebereidheid was keerden ze schoorvoetend op hun schreden terug. Het woord - op het journaal bijv. - werd niet door de organisaties gedaan maar door de Bende van Vier onder leiding van Klaas Dijkstra. Is de houding van LTO altijd een aanfluiting in gevallen als deze? Enerzijds is hun houding begrijpelijk, maar ik denk dat ze te bang zijn voor de partijen waar mee ze onderhandelen. Ze kunnen rustig zeggen: "wij begrijpen dat jullie niet blij zijn met deze acties, maar jullie moeten begrijpen dat wij als LTO het ons niet kunnen veroorloven onze achterban in de steek te laten!" Er kan ook een - stilzwijgende - rolverdeling zijn. DDB, NMV, NAV kunnen acties aan zwengelen en afnemende partijen daarmee onder druk zetten. LTO kan daar dan van gebruik maken om het maximale uit onderhandelingen halen ("Of onderhandelen jullie liever met DDB/NMV/NAV, etc?"). Wat dat betreft is naar mijn mening vorig jaar het onderling overleg al veel beter geweest als in de tijd van de akkerbouwacties, zij het nog steeds moeizaam.

 • no-profile-image

  boer

  Wanneer beginnen we in Nederland....

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De distributiecentra van AH staan in Zaandam,Zwolle, Tilburg, Pijnacker, Geldermalsen, Nieuwegein, De Meern en Rotterdam. Om te beginnen lijkt mij Hollands grootste uitknijper wel geschikt. Risico blijft wel de wraakzucht van deze alleseter!!!!!! Zouden de boeren en tuindersorganisaties eigenlijk wel willen meedoen??

 • no-profile-image

  Janneke

  Natuurlijk wil LTO niet meedoen. De eigen belangen van de bestuurders staan teveel op het spel. Maar NMV, NVV, NPV en NAV: onze zegen hebben jullie, maar vooral doe het samen, anders wordt je niet serieus genomen!
  Maar uiteraard wordt de actie onmiddel afgekraakt door LTO. Die zal zeggen: men moet in overleg treden met de cooperaties of samenwerkingsverbanden aangaan met andere producenten.
  Maar waarschijnlijk is dit bericht morgen al van de site van AGD??!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.