Home

Achtergrond

Studie naar terugwinnen meststof uit afvalwater

De Dutch Biorefinery Cluster (DBC) wil een studie doen naar de winning van mineralen uit afvalwater van de agrarische industrie.

Het doel is om te kijken of fosfaat en kali uit het afvalwater kan worden gehaald en kan worden hergebruikt als meststof. Dat zei directeur Rob van Haren van het project Kiemkracht vandaag op een themadag in Losdorp (Gr) van de Nibem, de organisatie van brouwers en mouterijen. De DBC is opgericht door Avebe, Cosun, Friesland Campina en het Productschap Akkerbouw en wil het verwaarden van biomassa stimuleren.

Terugwinning van mineralen wordt steeds belangrijker, zegt Van Haren. "Er is nog voor 50 tot 100 jaar aan economisch winbare fosfaat in de wereld. Nu wordt jaarlijks 18 miljoen ton fosfaat gewonnen in de wereld. Daarvan gaat 80 procent verloren. Door het terug te winnen uit afvalwater blijft fosfaat beschikbaar. Bij Avebe willen we dit ook proberen met kali. Als dit goed blijkt te werken is het wellicht ook mogelijk fosfaat en kali te winnen bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties."

Of registreer je om te kunnen reageren.