Home

Achtergrond 371 x bekeken 6 reacties

Struisvogels

Eenderde van de Nederlandse melkveehouders twijfelt of er in 2015 wel daadwerkelijk een einde komt aan de melkquotering.

Wie die zin goed tot zich laat doordringen, schrikt.

Uit onderzoek is vast komen te staan dat eenderde van de melkveehouders als struisvogels de kop in het zand steken en alle signalen én keiharde besluiten negeren, bleek gisteren in de vergadering van het Productschap Zuivel. Weglopen voor de waarheid is een heel slechte raadgever, zeker in deze dramatische zuiveltijd.

De neiging om voor deze zelf dichterbij komende realiteit weg te lopen, moet een reden zijn warom nog veel in quotum wordt geïnvesteerd. De hoeveelheid is vrijwel gelijk aan de eerste helft van 2008, gemiddeld genomen zijn de transactie qua omvang niet kinderachtig. De levendige handel is verbazingwekkend. De kooplust is ook niet goed te verklaren, mogelijk op speculatiegedrag na waarbij vorig jaar verkocht quotum nu toch teruggekocht moet worden.

Met de huidige opbrengstprijzen lijkt het zelfmoord om nu fors te investeren in een binnen zes jaar af te schrijven fenomeen. Dat is financieel niet rond te breien, want zo dramatisch is de quotumprijs door die levendige handel nu ook weer niet. Een kat in nood maakt onderdaad hele rare sprongen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, je vergeet wat. Er zijn en blijven afnemers voor de melk die geleverd wordt. Voor welke prijs is een andere zaak. Als eenderde blijft geloven in quotering, dan gelooft tweederde er dus niet in en ziet vrije levering als toekomst. Met of zonder hun coöperatie. Daarom is een fabrieksquotum niet haalbaar. Invoering hiervan met "prijsgarantie" betekent (op termijn) coöperatieve zelfmoord.

 • no-profile-image

  Wel anders

  Als Brussel geen geld beschikbaar steld om overschotten te dumpen op de wereldmarkt zullen de fabrieken door fabrieksquotum in te stellen zorgen dat die overschotten niet ontstaan. En paul jansen krijgt volgend jaar geen contract om melk te leveren omdat hij geen blad voor de mond neemt als hij praat over de fabrieken. Op het daardoor vrijgekomen volume mogen andere melkveehouders net als bij hun eigen jaarlijkse contractvernieuwing bieden waarbij je als je laag genoeg biedt de melk door de fabriek krijgt toegewezen en het hele volume of een gedeelte ervan een jaar lang mag melken.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Er komt een einde aan de melkquotering die door de EU opgelegd is. Dit wil nog niet zeggen dat er in een voorspelde markt van groot aanbod een ander quotumsysteem komt. Als boeren vasthouden aan de cooperatief vastgelegde leverings en afnameplicht dan gloort er iets als een fabrieksquotum. De jaren voor 2015 zullen dan gelden als referentie voor de te leveren hoeveelheid melk. Quotum uitbreiden kan dus zeker goed uitpakken. Of de hoogte van de melkprijs tot tevredenheid zal stemmen weet ik ook niet, de omvang van mijn glazen bol is ook aan grenzen gesteld.

 • no-profile-image

  Jan

  lees het stukje hieronder nogmaals;
  als een deel (<90%) van de boeren zichzelf een beperking oplegt is dit cooperatieve zelfmoord, en gaat de rest met de prijzen strijken

 • no-profile-image

  brabander

  glazenbol-speculaties zou ik maar gewoon achterwege laten. Als je bij de huidige mq prijs (als de prijsnotering tenminste correspondeert met de werkelijk betaalde prijs) de aflossing gelijk laat lopen met de afschrijving, zoals dat eigenlijk hoort, moet bij de aangekochte liters een hoop geld bij. Als je dat kunt, verdien je zelfs bij de huidige lage melkprijs nog ruim voldoende om een dergelijke dure hobby er op na te houden. Het is natuurlijk een heel ander verhaal als al je die kapitale bedragen zo tussendoor van je bankrekening af kunt laten schrijven. Alle boerenspeculatie buiten beschouwing gelaten, is het m.i. met de genomen EU-besluiten, een luchthandel die nergens meer op gebaseerd is. In ieder geval niet gericht op verbetering van de rentabiliteit van je bedrijf. Maar ja, misschien heb ik het wel mis, ik ben ook maar een gewonen boerenlul.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, ik spreek niet over prijsgarantie maar alleen over de situatie dat in een overschotmarkt de leverancier zijn melk bij een afnemer kwijt kan met van te voren afgesproken volumes. Dat de afnemer daar meer marktwaarde uit moet halen bepaald dan de prijs. Wij hebben het hier al eens eerder over gehad.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.