Home

Achtergrond

Steeds meer gemeenten scheiden plastic afval

Ongeveer 250 gemeenten gaan vanaf november plasticafval gescheiden inzamelen.

Nu doen al 121 gemeenten dat. Nog eens 129 hebben zich opgegeven. Die gaan voor eind oktober meedoen. Dat zei een woordvoerder van stichting Nedvang vandaag.

Deze stichting van verpakkingsproducenten ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het proces van scheiding, inzameling en hergebruik van het verpakkingsafval. Europese regels bepalen dat in 2012 een vijfde deel van het plastic afval moet worden gerecycled. De Nederlandse overheid wil dat twee vijfde deel van het plastic opnieuw wordt gebruikt. Minister Jaqueline Cramer van VROM wil dat alle gemeenten 1 januari 2010 voorzieningen daarvoor beschikbaar hebben.

Gemeenten krijgen een kostendekkende vergoeding van 475 euro per ton plasticafval. In Nederland wordt jaarlijks tussen de 620 en 650 kiloton plastic weggegooid, aldus Nedvang.

Van de vier grote steden gaan Utrecht en Den Haag kunststof apart inzamelen. Amsterdam en Rotterdam hebben nog geen plannen voor aparte inzameling. Beide steden willen het plastic gewoon blijven verbranden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.