Home

Achtergrond 304 x bekeken

Stakingsdreiging slachterijen neemt toe

De breuk tussen COV en de vakbonden FNV bondgenoten en CNV Bedrijvenbond is definitief.

Informeel overleg tussen COV en de beide vakbonden over een verbeterd CAO-bod voor de vleessector heeft niet tot resultaat geleid. De COV wacht verdere ontwikkelingen af. Dat meldt secretaris Richard van der Kruijk van de COV. Stakingen in de slachterijen voor het eind van deze week lijken door deze ontwikkeling onafwendbaar.

"We waren elkaar zeer dicht genaderd", zegt Van der Kruijk. Volgens Van der Kruijk was er op verreweg de meeste punten overeenstemming. Het voorstel was volgens Van der Kruijk om 1 procent loonsverhoging te geven op 1 juli en een half procent op 1 januari. De looptijd van de CAO zou dan verlengd worden tot 1 juli volgend jaar. Een compromisvoorstel van een looptijd tot 1 juni bleek volgens Van der Kruijk onaanvaardbaar bij de bonden.

Van der Kruijk is zeer teleurgesteld in de houding van de bonden. "Ons bod is marktconform, zeker als je het vergelijkt met andere CAO’s. In de gemaksvoeding bijvoorbeeld is 0,75 en een half procent afgesproken."

CNV onderhandelaar Frans van der Veen benadrukt dat de bonden geen officieel voorstel hebben ontvangen. "Ze moeten gewoon schriftelijk reageren op ons ultimatum, en daar doen ze wel erg lang over." Verder noemt hij de geboden loonsverhoging te mager, zeker in combinatie met een verlengde looptijd van de CAO. "De eis is 2,5 procent en die is gebaseerd op het inflatiepercentage van 1,5 procent en een stijging van de pensioenpremie van 1 procent."

Vandaag bekijken de werkgevers in de vleeswarenindustrie welke mogelijkheden er nog zijn om tot een beter CAO-bod te komen. Van der Veen is iets optimistischer over een kans van slagen in deze CAO. "We zitten daar dichter bij elkaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.