Home

Achtergrond

Spunta blijft grootste ras bij pootaardappelen

Spunta blijft met voorsprong het grootste pootgoedras.

De telers hebben dit jaar 4.469 hectare Spunta aangemeld bij de keuringsdienst NAK. Dat is ruim 12 procent van het totale areaal van 36.490 hectare pootgoed.

Het areaal Spunta stijgt met 544 hectare naar 4.469 hectare. Het areaal Desirée daalt van 1.767 hectare vorig jaar naar 1.551 hectare dit jaar. Het ras Bintje blijft met een areaal van 1.973 hectare stabiel ten opzichte van vorig jaar.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico schrijft de groei van Spunta toe aan de hoge prijzen van de laatste twee jaar. "Bij Desireé zie je het omgekeerde. Na twee jaar slechte prijzen krimpt het areaal."

Telers lopen het risico achter de markt aan te telen. Van Hoogen: "Pootgoed van het ras Hermes voor de chipsindustrie heeft twee jaar goede prijzen opgebracht. Nu groeit het areaal 34 procent naar 368 hectare. Het is zeer de vraag of de markt zo’n forse groei kan opnemen."

Manager Jan Hoogenboom van handelshuis HZPC constateert een kleine groei van het areaal bij de fritesrassen. "Groei zie je bij Fontane, Innovator en Challenger. Het areaal Bintje is gelijk gebleven, mogelijk door de goede vraag vanuit België naar dit fritesras."

De groei zit vooral bij de rassen die al een groot areaal hadden, zegt Hoogenboom. "Bij de kleine rassen wordt de groei van het areaal eerder beperkt door de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal."

Lees ook Pootgoedareaal groeit

Of registreer je om te kunnen reageren.