Home

Achtergrond 284 x bekeken

Sojaprijs nekt vleesconcerns, Danisco omhoog

De afgelopen beursweek kende weinig uitschieters. Slechts 9 van de 25 bedrijven in de AgD-index zagen hun beursnotering dalen.

Alleen bij de vleesbedrijven en het Ierse zuivelconcern Kerry Group waren de percentages substantieel. Laatstgenoemde maakte bekend meer in de kosten te moeten snijden, dat tot protest van werknemers leidde. De vleesbedrijven verloren terrein toen bleek dat de sojaprijs, en dus de voerkosten, wel eens snel kunnen stijgen.

Opvallend is de 13,4 procent winst die het aandeel Danisco boekt. De Deense producent van enzymen en voedselingrediënten profiteerde volgens analisten vooral van de sterke olieprijsstijging. De prijs voor een vat Noordzeeolie van 159 liter steeg in een maand tijd van 50 dollar naar bijna 70 dollar. Danisco levert enzymen aan de biobrandstoffenindustrie, en producenten van bio-ethanol en biodiesel zijn bij een olieprijs van 70 dollar concurrerend. Daar komt bij dat de industrie volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw het ergste achter de rug lijkt te hebben.

Het aandeel Monsanto won eveneens aan waarde, vooral nadat het bedrijf bekendmaakte in samenwerking met het Duitse BASF een droogteresistent bacterieel gen te hebben gevonden in maïs. Hiermee kunnen door het agiochemieconcern genetisch gemodificeerde gewassen worden gemaakt die worden geteeld in van oudsher lastige maar lucratieve gebieden, zoals Saoedi-Arabië en Noord-China. Het bedrijf profiteerde ook van een hogere beoordeling van zijn kredietwaardigheid door het toonaangevende Fitch Ratings.

De vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods daalden flink. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat de sojavoorraden met ruim 15 procent zijn afgenomen, waardoor de prijzen voor sojaproducten op de termijnmarkt Chicago potentieel in de lift zitten. Voor vleesconcerns leidt een hogere sojaprijs tot hogere voerkosten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.