Home

Achtergrond

Sierteeltexport daalt met 8 procent

De exportwaarde van bloemen en planten is in de eerste vijf maanden van dit jaar 8 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dat meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Uit de cijfers van HBAG blijkt dat de opleving in april niet is doorgezet in mei. De exportgroei naar voormalige groeimarkten Engeland en Oost-Europa is omgeslagen in krimp. Pot- en tuinplanten blijven het wel structureel beter doen dan snijbloemen.

De terugval in de Russische markt is illustratief. Vorig jaar steeg de uitvoer naar Rusland in de eerste vijf maanden met 28 procent. Nu is de exportwaarde met een gelijk percentage gekrompen.

De export naar Duitsland bleef ten opzichte van een jaar eerder onveranderd op 770 miljoen euro. De export naar het Verenigd Koninkrijk, de op één na grootste markt, daalde vooral door wisselkoerseffecten, met 21 procent naar 297 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.