Home

Achtergrond

Shell voor de rechter om executie Nigerianen

De Brits-Nederlandse onderneming Shell staat vanaf vandaag terecht voor een civiele rechter in New York.

Het bedrijf wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan ernstige mensenrechtenschendingen in Nigeria inclusief de executie in 1995 van activist en schrijver Ken Saro-Wiwa. De toenmalige militaire dictatuur in het Afrikaanse land liet Saro-Wiwa en acht andere activisten ophangen.

Saro-Wiwa was bekend door zijn campagne in het zuidoosten van Nigeria voor de Ogoni-bevolkingsgroep. Die zou het slachtoffer zijn van de oliewinning door Shell. De onderneming zou er bij de militairen op hebben aangedrongen activisten uit te schakelen en zou zo medeplichtig zijn aan hun dood. Shell weerspreekt alle beschuldigingen van de mensenrechtenactivisten die deze zaak hebben aanspannen.

Het proces begint woensdag na twaalf jaar touwtrekken. De basis voor de behandeling van deze Nigeriaanse zaak in de Verenigde Staten is een wet uit 1789, waarmee buitenlanders in de VS over onrechtmatige daden van derden kunnen klagen, ook al zijn die buiten dat land begaan. Voor Shell werd de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic op basis van dezelfde wet voor de Amerikaanse rechter gedaagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.