Home

Achtergrond 175 x bekeken 1 reactie

Semi-fusie HMU en Nordmilch mag doorgaan

De Duitse kartelwaakhond heeft vandaag dubbel en dwars groen licht gegeven voor de semi-fusie van Nordmilch en Humana Milchunion (HMU).

Voor de zuivelbranche is het initiatief volgens dit Bundeskartellamt een logische en gerechtvaardigde zaak, gezien de verhoudingen ten opzichte van de afnemers.

De zuivelconcerns zijn nu al twee grootste in de Bondsrepubliek. De partners hebben de alliantie en jointventure in januari beklonken. Zij heeft de naam Nord Contor GmbH gekregen en kan daarmee zonder enige vorm van voorwaarden in de praktijk worden omgezet.

De jointventure betreft de afzet van alle denkbare zuivelproducten. Zij bereikt volgens de analyse van de mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) een marktaandeel in Duitsland van 33,3 procent.

Geen overheersende positie

Dat is veel, zo erkent de autoriteit, maar toch niet zo veel dat daarmee een overheersende positie tot stand komt. Er blijven namelijk nog genoeg andere aanbieders over , die exact dezelfde producten maken. Hieronder bevinden zich onder meer ook grote buitenlandse concurrenten zoals het Nederlandse FrieslandCampina en het Franse Danone.

Tevens stelt het Kartellamt in te zien dat de zuivelindustrie te maken heeft met een massieve marktmacht aan de vraagzijde, namelijk in de vorm van een handvol financieel sterke en grote detailhandelsconcerns.

Ook ten aanzien van de positie van de leveranciers, ofwel de melkveehouders, voorziet de mededingingsautoriteit geen nadelen. "Het aantal uitwijkmogelijkheden blijft eveneens groot genoeg."

Daarnaast valt volgens de kartelwaakhond niet te verwachten dat de fusiepartners een dusdanig hogere melkprijs zullen kunnen presteren dat de concurrenten hun grondstofbasis verliezen. Buiten de jointventure blijven de baby- en kindervoedingsactiviteiten in handen van Humana Milch­union.

Eén reactie

  • no-profile-image

    kuijpers

    Hadden we in Nederland ook maar een NMA die meedenkt over de "macht" vanuit de vraag (AH, Schuitema enz.) ipv. de machtspositie van FC te verkleinen (verkoop fabrieken).

Of registreer je om te kunnen reageren.