Home

Achtergrond 214 x bekeken

Scandinavische landen willen IJsland snel bij de EU

De Scandinavische landen willen IJsland helpen om zo snel mogelijk toe te kunnen treden tot de Europese Unie.

De regeringsleiders van de Zweden, Denemarken en Finland lieten dat maandag na een informele bijeenkomst in IJsland weten. De nieuwe IJslandse regering presenteerde eind mei een voorstel aan het parlement met het verzoek in te stemmen met onderhandelingen over toetreding. Het toetredingsverzoek bij de EU wordt op zijn vroegst in augustus verwacht. IJsland is geïnteresseerd in lidmaatschap sinds het eiland is getroffen door de ergste economische crisis in zijn bestaan.

De Zweeds minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt had al eerder gezegd dat hij toetreding van IJsland tot de EU in 2012 mogelijk acht. Zweden neemt vanaf 1 juli het Europees voorzitterschap over van Tsjechië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.