Home

Achtergrond 252 x bekeken 5 reacties

Rusland wil sterkere positie in graanmarkt

Rusland wil de graanproductie de komende jaren opvoeren naar 135 miljoen ton.

Het land wil de graanexport verdubbelen, bleek afgelopen weekeinde op het World Grain Forum in Sint Petersburg. President Dmitry Medvedev liet bij de opening van het internationale graancongres blijken dat Rusland een grote rol wil spelen in de wereldvoedselvoorziening. De president pleit voor meer samenwerking tussen de grote graanexporterende landen. "Iedere vijf seconden sterft een kind van de honger op onze planeet. De wereld is meer bezig met winst en inkomen. Dat is immoreel", zei Medvedev in Sint Petersburg.

Rusland is vorig jaar één van de grootste graanexporteurs ter wereld geworden, dankzij een grote oogst. Volgens het Amerikaanse persbureau Reuters bezit het land een tiende van alle landbouwareaal in de wereld. Medvedev: "We bereiden ons voor om onze positie op de wereldmarkt voor graan te versterken. De grote graanexporteurs zouden een systeem moeten uitwerken om vraag en aanbod op de wereldmarkt te reguleren."

Rusland verwacht dit jaar 90 miljoen ton graan te produceren. De Russische minister van landbouw, Yelena Skrynnik, stelt dat dat moet groeien naar 135 miljoen ton binnen 10 tot 15 jaar. Dat moet worden gerealiseerd door braakliggende grond in gebruik te nemen en door de hectare-opbrengsten te verhogen. "Met een productie van 135 miljoen ton kunnen we onze binnenlandse behoefte dekken", zei Skrynnik op het internationale graancongres in Sint Petersburg. "Daarnaast kunnen we dan nog 45 tot 50 miljoen ton graan exporteren."

Biobrandstoffen

De graanexport komt dit jaar uit op zo’n 20 miljoen ton. Volgens de Europese ontwikkelingsbank (European Bank of Reconstruction and Development) ligt er in Rusland ongeveer 13 miljoen hectare landbouwgrond braak. Medvedev gaf ook aan hoe de overheid aankijkt tegen biobrandstoffen. Rusland is één van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Medvedev stelde dat Rusland alleen biobrandstoffen wil produceren die zijn geproduceerd uit grondstoffen die niet worden gebruikt voor voedselvoorziening.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  graan of voedsel exporteren tegen een lage prijs ,naar landen waar veel honger is ,maakt ook dat de boeren in die landen ook het bijltje er bij neer gooien,dit werkt vaak negatief op de nog aanwezige boeren en zorgt voor valse concurrentie

 • no-profile-image

  boer

  In dit artikel staat: Iedere vijf seconden sterft een kind van de honger op onze planeet. Het voedsel van deze arme mensen zou toch door iemand moeten worden betaald. Hebben deze mensen hier het geld wel voor? Want graan wordt niet gratis geproduceerd. Of volg ik het nu niet?

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  of overschotten voeren aan de varkens. De biggen prijzen liggen nu niet voor niets hoger. De grote oogsten van vorig jaar moeten opgegeten worden. Jammer dat de varkens ook heel zwaar gemaakt worden anders hadden ze ook nog wel iets opgeleverd

 • no-profile-image

  nn

  graan exporteren onder de kostprijs is slavernij en oorlog afdwingen in landen met een zwakke economie. Immers in een derde wereld land werkt 60% van de bevolking in de landbouw. Die zijn dan zonder inkomsten en die zijn dan slaaf. Alleen graan onder de 17 euro cent de kilo voor energie bestemmen bevorderd de productie van voedsel en de voedsel zekerheid zonder dat dit tenkoste gaat van anderen.

 • no-profile-image

  Boer

  Hoe hartverscheurend het ook is Boer,de keiharde realiteit is dat mensen in landen die geen voedsel hebben en het niet kunnen betalen van meer welvarende landen afhankelijk zijn.Komen deze landen niet over de brug met voedsel of geld waarmee het gekocht kan worden sterven mensen van de honger.Om als individu een verschil te maken kun je altijd net als mijn gezin een van de vele hulporganisaties ondersteunen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.