Home

Achtergrond

Rusland wijst opnieuw residuvoorstel EU af

Rusland heeft een voorstel van de Europese Commissie voor procedures omtrent residucontrole op groente en fruit afgewezen.

Daarmee is een dreigende importstop voor hardfruit uit Nederland niet van de baan. Maandag vond het overleg plaats tussen de Europese Commissie en Rusland. Volgens handelskoepel Frugi Venta ging het om een deskundigenoverleg. Het ministerie van LNV heeft in een korte melding Frugi Venta laten weten dat Rusland het Europese voorstel heeft afgewezen. Kern van de discussie is wie zorgt voor controle op residuen op product. De Russen willen dat de afzonderlijke lidstaten dat doen, terwijl de Europese Commissie uitgaat van voorstellen waarbij het bedrijfsleven dat zelf doet.

Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) en Frugi Venta was het nieuwe Europese voorstel aangepast nadat in mei een overleg tussen Rusland en de Commissie mislukte. De Russen sloten eerder wel een bilateraal akkoord met Letland. Volgens Frugi Venta-secretaris Leo Welschen zijn onderdelen uit dat akkoord overgenomen in het jongste Europese voorstel. "De woorden zijn her en der bijgesteld, maar de Russen willen dat lidstaten verantwoordelijk zijn voor de naleving."

Het akkoord moet een brug slaan tussen de verschillende wettelijke regels van Rusland en de Europese Unie. Voor de Nederlandse handel en teelt is zo’n akkoord van belang. Rusland dreigt met een importstop voor hardfruit, maar heeft ook een aantal controlecertificaten geëist. "Dat werkt uiterst handelsbelemmerend", zegt Welschen.

Het PT meldde eerder deze week een akkoord met Rusland over fytosanitaire inspecties. Ook hier wilde Rusland een sterkere overheidsinvloed. Door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) een grotere rol te geven, lijkt aan de Russische eis voldaan. Dat wil niet zeggen dat voor residucontrole ook zo’n toezegging wordt gedaan, denkt Welschen. Voor de handel is dat fytosanitaire akkoord belangrijk. "Plantkeur blijft met het huidige akkoord nu overeind."

Of registreer je om te kunnen reageren.