Home

Achtergrond 258 x bekeken 35 reacties

Ruim miljard hongerigen wereldwijd

Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt is tot recordhoogte gestegen.

Voor het eerst in de wereldgeschiedenis zijn er ruim een miljard mensen, een zesde van de wereldbevolking, die structureel te weinig eten hebben. Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO vrijdag laten weten.

Vorig jaar schatte de FAO het aantal mensen met honger nog op 920 miljoen. Nu zijn het er zo’n 100 miljoen meer. Volgens de VN-organistie is vooral de mondiale economische crisis debet aan de snelle stijging van het aantal hongerlijders. Ook aanhoudende hoge voedselprijzen spelen een rol. ”Een gevaarlijke mix”, aldus FAO-topman Jacques Diouf.

Het overgrote deel van de hongerslachtoffers leeft in ontwikkelingslanden, kwetsbare landen die vaak extra hard zijn getroffen door de economische crisis. Steeds meer mensen in deze landen zien hun loon dalen of worden werkloos, met (nog meer) armoede en honger tot gevolg.

Bedreiging

De hongercrisis ”vormt een ernstige bedreiging voor de wereldvrede en veiligheid”, aldus Diouf. ”We hebben dringend brede overeenstemming nodig om honger in de wereld snel en volledig uit te roeien.”

De meeste hongerlijders, 642 miljoen, leven in de Aziatische en Pacifische regio. Daarna volgen Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara met 265 miljoen, 53 miljoen in Latijns-Amerika en de Caraïben, 52 miljoen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 15 miljoen in ontwikkelde landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Vreemd verdeeld in de wereld. Eén miljard mensen lijden hoger en één miljard mensen lijden aan obesitas..................

 • no-profile-image

  Gaatze

  groot gelijk gert, en daarmee hebben ze de (lokale) markt in ontwikkelingslanden stuctureel vernietigt en dit doen ze nog steeds..

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Vroege Stopper: Nou, u zult het misschien dan een enge gedachte vinden, maar een dierenleven is in mijn optiek evenveel waard als een mensenleven, zeker waar het betreft respect voor en mededogen met het wezen.

 • no-profile-image

  vroege stopper

  @Herman,
  Vraag me toch echt af wie ze het bruinst bakt!
  Goed dat U het woordje "onnodig" enkele malen gebruikt, anders zou je nog kunnen denken dat u een mensenleven gelijkstelt met een dierenleven. Zou toch wel en enge gedachte zijn.

 • no-profile-image

  dirk

  Als je boeren niet bedreigt komen ze ook niet achter je aan Joost!

 • no-profile-image

  Jantje

  @ Herman: jij vindt een dierenleven dus net zoveel waard als een mensenleven. Heb je het dan alleen over de aaibare dieren (koeien, varkens, etc.); of ook over bijvoorbeeld de muggen, vliegen, wespen en spinnen die ook in de catergorie “dieren” vallen? Kan me bijna niet voorstellen dat je het net zo erg vindt dat er ergens op deze wereld een kind van de honger komt te overlijden als dat je buurvrouw een eendagsvlieg doodslaat...

 • no-profile-image

  centje

  Jullie ?? Ik stem geen CDA en aangezien je geen antwoord geeft op mijn vraag bewijst maar weer eens dat liegen altijd van een leijen dakje gaat bij de aanhangers van de terroristische en criminele organistaies zoals pvdd, vin en wk. Leugenaar !

 • no-profile-image

  joost

  Het liegen en bedriegen is meer een christelijke vorm, zie jullie CDA minister Verburg.

 • no-profile-image

  gert

  Veel hongerlijders zijn het slachtoffer van de dictatuur en corruptie in hun eigen land,de regeringslijders steken het geld meestal in wapens en luxe voor zichzelf

 • no-profile-image

  centje

  Och och daar is herman ook weer. Het spijt me maar ik heb net een vlieg tegen mijn ruit gehad...morsdood, het bloed spatte er van af. Nu zal je me wel een moordenaar vinden.... En Joost ik heb thuis een hele mooie tekening van ET, die is net zo echt als jou schetsje. Dan is het wel een domme vrouw, waarom eet zijzelf het niet op dan ?? Werk jaja is dat zulk wer wat vele aanhangers vanb die terroristische en criminele organisatis zoals pvdd,vin en wd doen : met de bivakmuts snachts erop uit en een beetje vernielingen plegen, brandstichten, intimideren en eventueel hier en daar een moord zoals Volkert ?? (herman, ze zou me nog vertellen hoe je visse(n)kom moet spellen, dat vinden blijkbaar zulke types als jij belangrijk)

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  voor de boeren(50% van de bevolking) in de derde wereld moeten de voedselprijzen omhoog, voor de stedelingen( de andere 50%) omlaag. catch 22.

 • no-profile-image

  centje

  Vertel dan maar eens waar je in elkaar bent geslagen dan. Ik denk, gezien je eerdere reacties, dat je gewoon weer glashard aan het liegen bent.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Melkveehouder: Volgens uw visie zou ik dan de VVD geen serieuze politieke partij noemen omdat die partij andere prioriteiten stelt bij de rangorde van maatschappelijke problemen. Dat de VVD heel andere keuzes maakt dan ik betekent allerminst dat zij niet door mij serieus genomen wordt. Een politieke partij probeert de samenleving te veranderen en doet dat door ideeën en standpunten te verkondigen die gegrond zijn op levensovertuiging, religie, economische denkbeelden, maatschappelijke betrokkenheid of verontwaardiging over misstanden in een samenleving. Nu kunt u van alles tegen de Partij voor de Dieren hebben - uw goede recht! - maar het staat als een paal boven water dat de PvdD haar bestaansrecht vindt in zowel maatschappelijke betrokkenheid, verontwaardiging over misstanden, levensovertuiging als ook economische denkbeelden. Dat u op die gebieden andere keuzes maakt is, nogmaals, uw goede recht maar het is niet correct mensen of partijen die andere afwegingen maken daarom in diskrediet te brengen.

 • no-profile-image

  joost

  Is het niet de veehouderij die voor beiden verantwoordelijk is.
  Obesitas en honger in de wereld.
  Ik heb op mijn werk, ja,ja, een hele mooie tekening van een broodmagere zwarte vrouw die een mand met voedsel voorhoud aan een varken en een vette europeaan die aan de andere kant aan het varken begint te vreten.

 • no-profile-image

  boem

  Geen dynamiet gebruiken, maar watjes. Dat zou het antwoord van herman zijn

 • no-profile-image

  wereldburger

  joost nouw breekt mijn klop leden van de meest geweldaadig actie groep in Nederland gaan zielig doen over eigenveilgheid terwijl zij notebenen structruweel steeds ander mensen bedreigen even een lijstje voor je gemaakt
  brandstichting in stachthuisen
  brandstichting in vleesvrachtwagens
  brandstichting bij mensen aanhuis die werken in de proefdiercentrum
  POGING tot moord
  bedreiging van melkveehouders in 2002 met brieven met de dood bedreigt reden de melk is niet voor de mens maar voor het kalf
  brandstichting op varkensbedrijven
  brandstichting bij beursbedrijven die in veehouderij genooteerde aandelen handelen
  dit is nog maar een klein gedeelt van jullie zwart bladzijde
  lid van een kriemineele organisatie kan jullie tenlasten worden gelegt

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Jantje: Ik vind dat je geen enkel dier mag doden zonder dat daar een noodzaak voor is. Ook een vlieg, mug. spin of wesp laat ik leven. Alleen als een dier een bedreiging voor mij vormt en er geen andere manier overblijft zou ik het doden. Ik vind het verschrikkelijk dat er op deze wereld kinderen dood gaan van de honger terwijl dat niet hoeft en ik vind het even verschrikkelijk dat in dit land 500.000.000 dieren per jaar van hun waardigheid, welzijn en leven worden beroofd terwijl dat niet hoeft. Leven is leven en is altijd en overal waard te worden beschermd!

 • no-profile-image

  Consument

  Dit is zeer tragisch, en dan in een tijd dat velen met bakken geld smijten. Als ik de onzin hierover op de site lees, is al een van de oorzaken boven tafel. Als iedereen de handen uit de mouwen steekt en niet ligt te zeuren over zielige en onzinnige dingen, is het grote probleem op te lossen. Dieren spelen hierin een hele belangrijke rol. Zij zorgen voor melk en vlees e.d. , daarbij zorgen ze voor de mest die zeer hard nodig is voor de bemesting van de grond (vruchtbaarheid). zonder organischemest is er geen bodemleven. de cirkel moet rond zijn! Laat mensen werken, dus niet overal tegen annschoppen!

 • no-profile-image

  weereldburger versus

  en herman hoe was je dag hard gewerkt of heb je alleen je wietplantjes watergegeven

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @dirk: Willen we dat, Dirk?

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Ooit al in Afrika geweest?
  je moet de boeren niet leren om sla en groenten te verbouwen.Net zoals hier zullen ze dat zelf wel snel genoeg leren als er tenminste iets mee te verdienen valt.
  En daar nijpt het schoentje, De Afrikaanse stedeling heeft niet genoeg koopkracht om de boer een leefbaar loon te betalen.
  Dus goedkoop inport, want voor de gezachshebbers is het veel belangrijker de stedelingen tevreden te houden.
  conclusie;probleem niet op te lossen, catch 22.

 • no-profile-image

  centje

  Pvdd maakt zich maar om 1 ding druk en dat is het elinineren van boeren. Je zult pvdd dan ook niet zien bij echt belangrijke zaken die de mensheid aangaat in de tweede kamer zoals verkeerveiligheid en kinderstrefte. Wat moet je met een partij die een motie indiend tegen de vissenkom en tijdens het overleg van de begroting zeurt dat het alleen om geld gaat. Het is ook nog een totaal ongepast van een "volksvertegenwoordiging" om boeren lager in te schatten dat vissen in een kom. Blijkbaar zijn ze vergeten dat voedselproducenten ook mensen zijn en zo ook behandeld dienen te worden. 1 ding zijn ze wel goed in en dat is het bespelen van media. Blijkbaar trappen steeds meer mensen in hun leugens als het gaat om boeren. Ik ben dan ook van mening dat straks deze partij alle boeren in Nederland ook kapot gaat maken als ze weer meer zetels ontvangen, wat waarschijnlijk ook gebeurt. Geeft maar eens weer aan dat Nederland helemaal kapot zit. Gelukkig zijn er hele mooie bedrijven te koop in het buitenland en laat personen zoals herman maar zelf hun voedsel verbouwen. (herman, vertel even, is het vissekom of visseNkom. Pvdd vindt dit namelijk belangrijk)

 • no-profile-image

  werk voedsel welvaart

  @ herman zeg wat doe jij eigenlijk voor werk wat draag jij positief bij aan de samenlevening of heb jij soms geen werk weet jij dat een uitkering trekker in Nederland net zo veel kost als 100 Afrikaanen dagelijks van voedsel te voorzien ja ja dat luxe leventje van jou is wel gewetenloos

 • no-profile-image

  joost

  Nee, centje het is hard werken hoor, alle dagen protesteren tegen bont, bio-industrie en proefdieren en dan moet je ook nog hard kunnen rennen, want voor je het weet heb je weer een aantal zeer agressieve boeren achter je aan met knuppels en zeisen.
  Ben je vreedzaam aan het protesteren, word je inelkaar geslagen, waarom?
  Maar daar hoor je nooit wat van, al die bedreigingen.

 • no-profile-image

  freek

  die Herman is weer op zijn p*k getrapt het zijn net een stel neonazi`s als je DE partij aanvalt is dat een directe aanval op hun zelf. zat net het filmpje op de telegraaf te bekijken over het onverdooft vangen van vis. En Herman wat is de oplossing voor dat probleem met dinamiet gaan vissen

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @werk voedsel welvaart enz. enz.: Als jij nou eerst voor leesbare teksten zou zorgen, dus gebruik zou maken van punten, komma's en hoofdletters, dan wil ik wel op je reactie ingaan.

 • no-profile-image

  dirk

  Net als bij de dieren,de sterksten zullen overleven,Herman!

 • no-profile-image

  producent

  Wat lees ik??? Aanhoudende hoge voedselprijzen??? Alleen niet bij de producent! Vele groenten, akkerbouwgewassen, melk, vlees enz, gaan net voor of dikwijls onder de kostprijs weg!!!

 • no-profile-image

  gert

  In heel veel landen met hongersnood verbouwen ze maar weinig voedsel omdat de VN altijd wel met voedselhulp klaarstond,ze rekenen wel op het buitenland,de lokale boeren hebben vaak het bijltje er bij neer gelegd omdat de FAO gratis voedsel uitdeelde

 • no-profile-image

  W Geverink

  Inderdaad gert en gaatze . Voor iedereen in Afrika sla en wortels verbouwen in Nederland zoals herman graag zou willen doet voor die mensen vaak meer kwaad dan goed . Als herman die mensen wil helpen moet hij die ze daar in Afrika leren hun eigen wortels en sla te verbouwen en daarna niet met gratis groente uit zijn nederlandse tuin gaan beconcureren .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman, ik constateer slechts dat deze partij andere prioriteiten stelt bij de rangorde van maatschappelijke problemen. En dusdanig afwijkend dan van een serieuze politieke partij eigenlijk niet gesproken kan worden. Naar mijn idee is het gewoon een grotere actiegroep die voet aan politieke wal heeft kunnen zetten, en zich constant in de kijker weet te zetten door emotionele gevoelens los te weken bij de selecte groep kiezers.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Melkveehouder: U bakt ze nu wel erg bruin door te beweren dat de Partij voor de Dieren zich wel om de biggensterfte druk maakt en niet om de kindersterfte! Straks verwijt u de PvdD nog dat ze te weinig aandacht besteden aan het aantal verkeersslachtoffers! Kindersterfte is, zo daar op op abnormale wijze sprake van zou zijn, een maatschappelijk probleem. Biggensterfte zou dat ook - zoals meer zaken op het gebied van dierenwelzijn - moeten zijn. Door het dier nog steeds te beschouwen als niet meer dan een productiefactor zien veel mensen nog niet in dat het onnodig (laten) sterven van een dier even erg is als het onnodig overlijden van een mens(enkind).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is niet zozeer het probleem kunnen oplossen, maar willen oplossen. Je kunt niet met droge ogen blijven beweren dat er overproductie is terwijl een miljard mensen honger lijden. Er wordt gewoon meer prioriteit gegeven aan andere kwesties dan de fundamentele zaken.
  De PvdD is hier een treffend voorbeeld van; kostbare debatten aanvragen over biggensterfte terwijl men de kindersterfte kennelijk niet belangrijk genoeg vindt. Of miljarden spenderen aan ontwikkeling van zogenaamde nieuwe natuur, wat niet anders is dan grondaankoop met geld van de Europese belastingbetaler. Men klaagt dat 50 miljard van het Europese budget gebruikt wordt als landbouwsubidie voor productie waar geen afzet voor zou zijn. Als dit zo zou zijn, en de "overproductie" gratis zo worden afgezet zou dat 5 euro per hongerlijdende medemens betekenen. Maar van deze europese "landbouwsubsidies" gaat inmiddels een groot deel op aan natuur- en plattelandsontwikkeling, vrij vertaald ongeoorloofde staatssteun voor recreatie. Voor iedere hectare nieuwe natuur cq recreatie moeten bijna 1000 mensen honger lijden. Misschien moet de landbouwsubsidie wereldwijd wel flink omhoog. Laat onze leiders hier maar eens over nadenken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee Herman, ík breng ze niet in diskrediet. Wel neem ik ze inderdaad niet serieus door hun politieke speerpunten. Het is vermoeiend continue zaken te moeten weerleggen van zulk soort partijen die niet over een integraal verhaal beschikken omdat ze het land niet hoeven te besturen, en het hierdoor politiek in feite super makkelijk hebben.
  Het is gewoon en zwakke oppositiepartij die door de mand valt als het gaat over rationaliteit ipv emotie.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Herman Schober, jij schreef: het is niet correct mensen of partijen die andere afwegingen maken in diskrediet te brengen. Mag ik jou er even aan herinneren dat jij varkenshouders vergeleek met dubieuze figuren uit de oorlog!!!!

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.