Home

Achtergrond

Ruim baan voor vrachttreinen

Vrachttreinen op negen routes door Europa kunnen ongehinderd gaan doorrijden.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) en zijn collega's van andere EU-landen hebben daarover donderdag een akkoord bereikt. Drie van de negen routes beginnen in Rotterdam. Dat zijn verbindingen naar Genua, Lyon en Warschau. "De nieuwe lijn naar Warschau is extreem belangrijk'', stelde Eurlings. ,,Deze verbinding zet de deur open naar Rusland. Rotterdam kan zo een haven worden voor Rusland.''

De concrete afspraken over de zogeheten corridors voor het goederenspoor moeten over drie à vijf jaar klaar zijn. De minister moest bij het EU-beraad nog flink in het geweer tegen landen die de vrachttreinen niet zoveel voorrang wilden geven ten opzichte van passagierstreinen. Eurlings stelde een compromis voor dat veel weerklank vond.

De minister verwacht dat de spoorverbindingen "gigantisch veel'' vrachtwagens van de weg halen. "En dat is goed ook. Anders staan we nog meer vast door congesties.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.