Home

Achtergrond 1 reactie

’Rome en Parijs verzaken beloftes aan Afrika’

Italië en Frankrijk komen hun beloftes niet na om de hulp aan Afrika te verhogen.

Dat stelt de anti-armoedegroep One in een rapport, meldde de BBC donderdag. Tijdens de top van de G8 in 2005 beloofden de rijkste industrielanden om de hulp aan het continent te verdubbelen tot 25 miljard dollar (17,8 miljard euro) in 2010.

Volgens de organisatie heeft de regering in Rome de hulp aan Afrika zelfs verminderd, terwijl de Fransen minder geven dan beloofd. De Verenigde Staten, Japan en Canada zijn hun beloftes grotendeels nagekomen. Duitsland en Groot-Brittannië missen een aantal doelen, maar hebben dan ook zeer ambitieuze programma’s, aldus One, dat is opgezet door zanger Bono van U2.

De totale hulp aan Afrika is de laatste vier jaar toegenomen. Het leidde er onder meer toe dat 34 miljoen kinderen naar school gaan en dat drie miljoen mensen nu worden behandeld tegen aids. Daar staat tegenover dat zeker de helft van de Afrikaanse landen waarvan de schuld is kwijtgescholden, nu weer zoveel geld lenen dat ze spoedig in problemen zullen komen. Ook blijft corruptie een groot probleem.

Italië

Vooral Italië moet het ontgelden in het rapport. Het land is op dit moment voorzitter van de G8 en heeft tijdens de komende top van de acht staats- en regeringsleiders van de G8 Afrika hoog op de agenda geplaatst. Maar gezien zijn prestaties bezit het land volgens One ”geen enkele geloofwaardigheid om gastheer te zijn voor discussies van een dergelijk globaal belang”. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi riep rijke landen woensdag nog op tot actie om Afrika uit de misère te helpen.

Volgens de inleiders van het rapport, sir Bob Geldof en voormalig VN-topman Kofi Annan, hebben de Afrikaanse landen het minste geprofiteerd van de globalisering, maar zijn ze nu het grootste slachtoffer van een crisis die zij niet hebben veroorzaakt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Wie heeft dan de vordselcrisis in Zimbabwe veroorzaakt ?

Of registreer je om te kunnen reageren.