Home

Achtergrond

Rente daalt weer, Brits pond meer waard

De rente is na een korte stijging weer op weg naar beneden terwijl het Britse pond deze week flink aan waarde won ten opzichte van de euro.

Er is al met al weer hoop voor exporteurs op Engeland. Dat is ook nodig, want de eerste vier maanden van dit jaar daalde de export van groente en fruit naar Groot-Brittannië in volume 18 procent. De korte termijn 3 maanden Euribor steeg tot dinsdag hard richting 1,29 procent, om daarna weer de dalende koers in te zetten. Momenteel staat de rente op circa 1,27 procent, oftewel 1,3 procent meer dan een week eerder. Speculatie over het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en Federal Reserve in de VS was de oorzaak.

De Franse voorzitter Jean-Claude Trichet van de ECB meldde dat voorlopig geen renteverlagingen zullen plaatsvinden. De inflatie daalt in de landen die de euro voeren. Voor het eerst in 22 jaar is de inflatie in de grootste economie, Duitsland, zelfs gedaald tot het nulpunt. In april bedroeg de Duitse inflatie nog 0,7 procent.

De dollar en roebel behielden de afgelopen week hun waarde, en aangezien de ECB geen extra geld in de economie wil pompen is de verwachting dat deze koersen ook nu standhouden. Het Britse pond won aan waarde. Een euro is nu 0,85 Britse ponden waard, 2 procent meer dan een week eerder en het hoogste niveau tot nu toe.

De reden van de stijging ligt in macro-economische cijfers. Woensdag bleek dat in april de economie van Groot-Brittannië weer is gegroeid. Belangrijk, want juist de Britten lijken het zwaarst door de financiële onrust getroffen. Ten opzichte van eind december heeft de euro 13 procent aan waarde ingeboet. Voor de crisis was een euro evenwel ’slechts’ 0,67 pond waard.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.