Home

Achtergrond

Regels transport EU verschillend uitgevoerd

Binnen de Europese Unie worden veetransportregels zeer verschillend uitgevoerd en nageleefd.

Ook de sancties bij overtredingen verschillen enorm per lidstaat. Dat zegt Lesley Moffat, initiatiefnemer van een conferentie over veetransport. Moffat is inspecteur bij de organisatie Eyes on Animals, een dierenwelzijnsorganisatie die zich richt op de verbetering van de kwaliteit van veetransporten.

Aan de conferentie namen dierenartsen deel uit Spanje, Italië, Oostenrijk, Litouwen en Polen. Moffat meldt dat er een brief zal worden gestuurd naar de Europese Commissie waarin op de zeer verschillende naleving van de transportregels wordt gewezen.

Volgens Moffat zijn de verschillen een gevolg van cultuurverschillen, maar ook van onder meer vertaalfouten in de Europese richtlijnen en verordeningen. Eén van de gevolgen daarvan is dat veetransporteurs landen waar streng wordt gecontroleerd en gestraft zo veel mogelijk proberen te mijden. Transporttijden kunnen daardoor onnodig oplopen.

Landen waar streng wordt gecontroleerd zijn volgens Moffat Oostenrijk en Italië. In Oostenrijk worden wagens die overtredingen begaan van de weg gehaald. Pas als ze een boete hebben betaald mogen ze doorrijden.

Onvoldoende sanctiemogelijkheden

Als het dierenwelzijn in het gedrang is worden de dieren ter plaatse uitgeladen. In Nederland is het probleem volgens Moffat dat er onvoldoende sanctiemogelijkheden zijn voor buitenlandse transporteurs die er een potje van maken.
Een ander punt waar Eyes on Animals op wijst is het fenomeen dat voer- en drinksystemen niet zijn aangepast op de dieren die worden vervoerd.

Eyes on animals heeft volgens Moffat niet de illusie om het veetransport volledig uit te bannen. "Het gesleep met dieren door Europa is natuurlijk belachelijk, maar ik weet ook wel dat economie daarin een grote rol speelt en economie is vaak belachelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.