Home

Achtergrond 209 x bekeken

Reflex

Onderzoekers van Wageningen UR hebben ontdekt dat drie isolaten van phytophthora het resistentiegen Blb2 omzeilen.

Die belangwekkende vondst van wetenschappers van Plant Research International (PRI-WUR) heeft potentieel grote consequenties voor de (biologische) aardappelteelt. In phytophthoraresistente rassen als Bionica en Toluca kan dus toch de schimmelziekte opduiken. Het onderzoeksinstituut roept telers dan ook op zeer alert te zijn en aangetaste planten direct te vernietigen om te voorkomen dat de isolaten zich verspreiden.

De oproep is serieus en terecht, gezien de mogelijk desastreuze gevolgen. Het betreft weliswaar een ontdekking in laboratoriumomstandigheden, dat wil niet zeggen dat dit in de praktijk niet voor kan komen. Voorzichtigheid is daarbij de enig juiste raadgever.

Helaas schieten kweekbedrijven direct in de reflex om fors afstand van PRI te nemen. Agrico en C. Meijer benadrukken het laboratoriumkarakter van de ontdekking en zien in het veld niets dat op verminderde resistentie wijst. Dat mag zo zijn, dat betekent nog niet dat de conclusie van PRI overtrokken is. De kweekbedrijven hadden mét PRI moeten stellen dat helemaal niets mis is met genoemde rassen, en dat zij de ontwikkelingen scherp volgen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.