Home

Achtergrond

Recordopkomst Stonehenge voor zonnewende

Meer dan 36.000 mensen hebben zondagochtend bij Stonehenge het begin van de langste dag van het jaar gevierd. Niet eerder waren zo veel mensen bij de beroemde jaarlijkse happening aanwezig, meldde de BBC.

Toen de zon om 04.58 uur (Britse tijd) opkwam, ging een luid gejuich op. De viering bij de geheimzinnige stenencirkel in het zuidwesten van Engeland verliep rustig. 25 mensen werden gearresteerd voor kleine vergrijpen als drugsgebruik, meldde de politie.

Al lang vormt de stenengroep voor velen een spirituele trekpleister. Wetenschappers verschillen nog met elkaar van mening over de functie van Stonehenge. De tussen 3000 en 1600 voor Christus geplaatste stenen hebben mogelijk dienst gedaan als astronomische kalender of tempel. Volgens de laatste theorieën was het oorspronkelijk een begraafplaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.