Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Rechtbank laat vegan streaker vrij

Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, is voorlopig vrij.

De rechtbank in Rotterdam besloot dinsdag zijn voorlopige hechtenis wegens persoonlijke omstandigheden te schorsen. Hij blijft wel verdachte.

Janssen zat sinds begin april vast. De 24-jarige dierenactivist uit het Brabantse Vught heeft bekend op 15 maart in het Zeeuwse Stavenisse 2500 nertsen te hebben bevrijd, zo meldde zijn advocaat Ilse van der Meer donderdag. De meeste dieren werden teruggevonden. Vijftig nertsen vonden de dood, honderd beesten zijn nog spoorloos. In de omgeving van de fokkerij beten de nertsen kippen dood.

Van der Meer verzocht de rechtbank Janssen vrij te laten, zodat hij voor zijn zieke moeder kan zorgen. De dierenactivist verklaarde zelf dat het leven in de gevangenis hem zwaar valt. De rechters hielden rekening met zijn omstandigheden en besloten ook de voorlopige hechtenis van zijn medeverdachte, de 19-jarige Naomi van der P., op te heffen. Zij ontkent.

De feitelijke schade bedraagt volgens het Openbaar Ministerie (OM) 7500 euro, maar zou kunnen oplopen tot 300.000 euro, omdat Janssen ook fokkaarten met foklijnen heeft kwijtgemaakt.

Het OM verdenkt de dierenactivist ook van brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Die beschuldiging heeft Janssen altijd tegengesproken. De officier van justitie kondigde dinsdag aan "behoorlijke gevangenisstraffen'' te eisen. Op een vraag van de rechters of die eisen de huidige voorlopige hechtenissen zullen overschrijden, beantwoordde ze met ja.

Janssen kreeg landelijke bekendheid door meer dan een jaar geleden de show van Paul de Leeuw te verstoren. De tv-presentator ontdeed de streaker toen als vergelding van zijn onderbroek. Andere keren verstoorde Janssen onder meer het ABN Amro tennistoernooi, de Tilburg Ten Miles hardloopwedstrijd en een hockeyduel.

De politie hield overigens een derde verdachte aan, een 19-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij is weer op vrije voeten, maar geldt nog steeds als verdachte.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  Het is WALGELIJK hoe er in Nederland wordt gezwicht voor de 'zieligheid' van criminelen. Op water en brood die handel en van z'n levensdagen niet meer naar buiten!

 • no-profile-image

  centje

  Dit zijn de personen waarvoor de doodstraf dient terug te komen. (herman en joost, jullie hoeven niet te reageren, ik weet al wat je gaat zeggen)

 • no-profile-image

  landbouwer

  Dit is de reden waarom Geert Wilders zo sterk opkomt met zijn partij. In dit land is er geen gerechtigheid meer, het recht van degene met de grootste bek en het meeste geld telt hier!

Of registreer je om te kunnen reageren.