Home

Achtergrond 1924 x bekeken 10 reacties

Rabobank: geen toekomst voor stierenmesterij

Er is voor de stierenmesterij in Nederland nauwelijks een toekomst.

Dat zei Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van de Rabobank, tijdens het congres van de Nederlandse bond van handelaren in vee (NBHV) in Oosterbeek.

Thus ziet eigenlijk allen mogelijkheden voor nicheproductie in Nederland. Ook wereldwijd bekeken verwacht Thus dat de productie van rundvlees zal afnemen en dat er een verschuiving zal zijn richting varkenshouderij en pluimveevlees. Dat heeft te maken met de milieubelasting van de rundvleesproductie. De productie van pluimveevlees en varkensvlees komt uit oogpunt van mineralenbehoefte en dergelijke gunstiger uit dan de productie van rundvlees volgens hem.

Thus is wel van mening dat de productie van rundvlees van dieren uit de melkveehouderij sterk kan worden verbeterd. ”Daar is behoefte aan een upgrade.”

Ook de Belgische rundvleesproductie zit in een crisis meldde Erik Mijten van de Belgische Boerenbond. Hij verwacht dat de Belgische rundvleesproductie uit Belgisch witblauwe dieren de komende vijf tot tien jaar zeker niet zal groeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Han, LTO is de buikspreker van de Rabo. Oud-directeur van LTO, Dirk Duijzer, is in zijn nieuwe functie als directeur Food en Agri van de Rabobank de mening toegedaan dat we niet moeten zeuren en kansen moeten zien als landschapsbeheerder.
  In ons brave ledenblad Nieuwe Oogst wordt ons deze nieuwe richting alsmaar duidelijker opgedrongen. En om het te verhullen wordt in andere artikelen stoere en ferme taal gesproken, maar intussen ligt men onder één deken met overheden.

 • no-profile-image

  gert

  Zolang de EU de zuid-amerikaanse landen de gelegenheid geeft om hun goedkoop geproduceerde vlees op de Europese markt te dumpen,is er geen toekomst voor de europese stierenmesterij.De consument moet van de EU over goedkoop vlees beschikken,alle commotie over het kappen van regenwouden ten spijt

 • no-profile-image

  Johan

  Ik zie de winkels vol liggen met Braziliaans en Argentijns rundvlees. De grootgrondbezitters in die landen zijn er vrolijk door de onderdanige houding van de EU naar het WTO. Deze hielenlikkerij brengt de agrarische produktie in de EU ingevaar en steeds meer (inkomens)subsidie afhankelijk.
  Terwijl de arbeiders op de grootgrondbezitter gecontroleerde ranchos het zout in de pap niet kunnen verdienen.
  Beter is importtarieven die onze eigen productie beschermt zodat de prijzen weer opveren. Dan hoeft er ook minder subsidie gegeven te worden. Het lijkt mij erg onverstandig als we hele productie sectoren verplaatsen naar andere continenten.

 • no-profile-image

  christof

  Als de rundveeproductie zou gelijk blijven,met minder veehouders is dit toch
  een toename van dieren per veehouder.Echter met de huidige weggeefprijzen van runderen,varkens,melk,enz hoeft het voor mij tegen dan niet meer

 • no-profile-image

  fryske boer

  Laat runderen,kippenenvarkens in natuurgebied lopen ,ik weet wel zeker wie het meeste vlees produceert.

 • no-profile-image

  gert

  waar zit nog wel toekomst in ? melkveehouderij ?de prijzen zullen een keer weer aantrekken weten ze te vertellen

 • no-profile-image

  curator

  Stuurt deze Bank aan op een sanering binnen de kalfsvleessector?

 • no-profile-image

  Leen

  Hopelijk heeft ie meer verstand van geldzaken!

 • no-profile-image

  Han

  Het is me nog nooit gelukt om Deskundigen van de Rabobank te betrappen op het geven van een juiste visie. Dus deze zal ook weer wel in het rijtje toegevoegd kunnen worden. Als je groep drie van de lagere school hebt afgemaakt dan weet je toch dat een rund van onbruikbare organisistof prima melk en vlees kan produceren. Maar nee hoor ook de medewerkers van de Rabobank zingen het misselijkmakend liedje van de milieu groeperingen mee dat onze herkauwers bijna de grootste veroorzakers zijn van de opwarming van de aarde. Gelukkig zit er in de argrarische sector veel GBV(gezond boeren verstand).
  Het was beter dat de Rabobank en de LTO zich zouden inzetten voor een eerlijke prijs. Dit betekend in de vleesveesector een prijsverhoging van 7 ct per 100 gram netto vlees, is volgens mij niet onmogelijk gezien de marge's die op agrarische produkten behaald worden.
  Laat de Rabobank nu maar zorgen voor een lage rente dan doen wij agrariers de rest wel.

  groeten Han

 • John*

  koeien eten gras, varkens afval en de kippen krijgen graan. zo was het 100 jaar geleden en dat was niet voor niets zo.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.