Home

Achtergrond 6 reacties

Rabo verwacht gelijke tot grotere melkplas

De Rabobank verwacht dat de komende vijf jaar de melkplas groeit, maar het aantal stoppende melkveehouders groeit.

Wanneer de melkprijzen slecht blijven, wordt de sector gedwongen tot schaalvergroting. Dat zei Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van Rabobank Nederland vandaag op een bijeenkomst voor landbouwjournalisten in Utrecht.

Volgens Thus is het niet ondenkbaar dat het aantal melkveehouders de komende vijf jaar halveert van 20.000 tot 10.000. Over tien jaar is het aantal zeker gehalveerd, aldus Thus.

Dat is volgens Thus niet per definitie slecht, aangezien een fors aantal hobbymatig dieren houdt. Daar komt bij dat schaalvergroting in landen als Brazilië de Nederlandse sector dwingt tot een antwoord. Thus constateert dat slechte melkprijzen ondernemers in moeilijkheden brengen, maar dat er toch flink wordt geïnvesteerd in stallen, dieren en melkquotum.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rabo boer

  Hij had beter het voortouw kunnen nemen om de sector uit het slop te halen.
  Met andere Europese banken kijken hoe het er voorstaat met hun boeren en vervolgens een brede maatschappelijke discussie op gang brengen in Nederland dat het zo niet langer kan. Boeren uitmelken in plaats van koeien.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk Paul, dat is nou net waar ik voor wil waarschuwen met onze zuivelcoöperaties. De Rabo was ooit van de boeren tot ze groot genoeg waren en winst gingen maken. Toen verdween de eigendom stiekem via de achterdeur. Laat ons wakker blijven dat ons dit niet weer gaat gebeuren, maar dan met onze eigen zuivelfabrieken. Sterker nog; we moeten de greep terug krijgen en onze werknemers ( bestuur en management) eens (arbeids)voorwaarden gaan opleggen in plaats van vrij en blij met onze centjes opereren.

 • no-profile-image

  freek

  rabo wil alleen grote jongens in zijn bestand ondernemers waar ze veel aan kunnen verdienen. luister maar naar de MELKVEEHOUDER die heeft gelijk en ik denk dat frontera het zelfde pad wil gaan

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De Rabobank is nu al de grootste boer van Nederland met goedkope slaven die braaf moeten betalen voor hun geleverde arbeid. In hun cooperatieve jaarverslagen staat steevast dat gemaakte winsten onder geen geval uitbetaald mogen worden aan hun leden. Eat your hart out.

 • no-profile-image

  gert

  hoe lager de melkprijs ,hoe harder de boeren melken,wat suprheffing ? de boeren melken als een trein

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ohhhh, dat is weer die Thus. Dezelfde die nog niet zo lang geleden liet optekenen dat de Rabo " duurzaam produceren" ging meewegen in de kredietverstrekking.
  Die man is visionair, we hebben het alleen allemaal verkeerd begrepen; hij wist toen al dat duurzaam produceren grootschalig produceren tegen een lage kostprijs betekende. En hij vindt het nog niet eens zo slecht. In gewoon Nederlands noemen we zo iemand een draaikont.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.