Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Raad van State helpt Nederland regels ontduiken'

De Raad van State helpt de regering de Europese antidiscriminatierichtlijn te ontduiken met haar advies dat christelijke scholen homoseksuele docenten mogen weren.

Dat stellen hoogleraren Ashley Terlouw en Aart Hendriks in het komende nummer van het Nederlands Juristenblad (NJB).

"Het komt ons voor dat de Raad van State niet is ingesteld om de regering te helpen Europese regels te ontduiken, maar om deskundig advies uit te brengen, onder andere over de juiste implementatie van Europese richtlijnen'', schrijven zij. Het tweetal reageert daarmee op een vertrouwelijk advies aan het kabinet waarop het Nederlands Dagblad onlangs de hand wist te leggen.

Volgens de Raad heeft het bijzonder onderwijs de vrijheid om 'beroepsvereisten' te stellen, eisen ten aanzien van gedrag in of buiten de school. De wetenschappers stellen echter dat dit advies indruist tegen de Europese richtlijnen. "Het advies is een zoektocht naar het behoud van de ruimte voor religieuze scholen om homoseksuele docenten te weigeren in plaats ven een poging de Nederlandse wetgeving Europaproof te maken'', schrijven zij. "Als onafhankelijk adviseur doet de Raad zichzelf met dit advies tekort.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.