Home

Achtergrond

Raad van Hoeders: fouten bij stembusgang

De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, heeft zondag laten weten dat tijdens de presidentsverkiezingen in vijftig steden meer mensen hebben gestemd dan er stemgerechtigd waren.

Dat meldde de Iraanse nieuwspagina Presstv.

De Raad bekeek de uitslagen in de steden op verzoek van de verliezende conservatieve kandidaat Mohsen Rezai. "De bewering van Rezai dat in 170 steden meer dan 100 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd is niet correct. Dat is maar in vijftig steden gebeurd'', aldus een woordvoerder van de raad.

Het is onduidelijk of de drie miljoen extra stemmen de resultaten van de verkiezingen vertekenen. Dat wordt nog onderzocht. De zittende
president Mahmoud Ahmadinejad won de verkiezingen. Zijn drie opponenten stellen dat er sprake is van fraude.

In totaal onderzoekt de raad 646 klachten over de verkiezingen. De drie verliezende kandidaten waren zaterdag bij de raad uitgenodigd om deze grieven toe te lichten. Alleen Rezai kwam opdagen. De raad liet eerder weten bereid te zijn willekeurig tot 10 procent van de stembussen te laten hertellen.

Een nieuwe stemronde, zoals verliezer Mir Hossein Mousavi eist, heeft de raad al uitgesloten. Ook Ahmadinjed en de machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, voelen daar niets voor, omdat de verkiezingen volgens hen eerlijk zijn verlopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.