Home

Achtergrond

Q-koortsepidemie weer groter

Er zijn dit jaar al meer mensen met Q-koorts besmet dan vorig jaar.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vandaag bekendgemaakt. De afgelopen twee weken kreeg het RIVM 260 nieuwe meldingen binnen. De teller van dit jaar staat daarmee op 1133 gevallen, tegenover 998 in 2008. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is gestegen van 21 procent naar ruim 25 procent, zei een woordvoerder.

Ruim de helft van de zieken woont in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant (het oostelijk deel van Noord-Brabant). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking.

Tot enkele jaren geleden stond Q-koorts bekend als een beroepsziekte die sporadisch voorkwam bij veehouders en hun personeel. In 2007 raakten voor het eerst veel meer mensen dan normaal besmet (168).

Eind april is op grotere bedrijven in Brabant en delen van Limburg, Gelderland en Utrecht begonnen met de verplichte vaccinatie van geiten en schapen. De vaccinatiecampagne zal niet eerder dan volgend jaar tot minder ziektegevallen bij de mens leiden, maar zekerheid daarover bestaat nog niet.

Uit een overzicht van het RIVM blijkt dat Q-koorts inmiddels buiten het genoemde gebied veel voorkomt in Zuid-Limburg en in mindere mate op plekken in Zuid-Holland, Noord-Holland, Overijssel, Drenthe en Friesland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.