Home

Achtergrond

Q-koorts: meer ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van Q-koortsbesmetting is veel groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit jaar zijn al 290 mensen opgenomen in het ziekenhuis, terwijl het gehele vorig jaar sprake was van ongeveer 200 ziekenhuisopnames. Veelal gaat het om patiënten met longontsteking. Er is ook sprake van een verdere verspreiding van de ziekte. Er zijn nu meer dan 1.130 besmettingen in negen provincies. Vorig jaar was sprake van ongeveer duizend besmettingen. Alleen in Groningen, Flevoland en Zeeland zijn nog geen ziektegevallen gemeld.

Het percentage ziekenhuisopnames is dit jaar ook hoger. Vorig waar was dat 20,9; nu gaat het om 25,6 procent van alle besmette patiënten. Het aantal bedrijven dat besmet is, blijft vooralsnog gelijk. De VWA heeft vier besmette bedrijven geregistreerd: twee in West-Brabant, één in Limburg en één in Overijssel.

De besmettingen concentreren zich in de gemeente Landerd in Noord-Brabant. Daar zijn dit jaar meer dan 500 mensen besmet.

Of registreer je om te kunnen reageren.