Home

Achtergrond 40 reacties

PvdD wil spoeddebat over hoge biggensterfte

De Partij voor de Dieren gaat vanmiddag, bij de regeling van werkzaamheden, een spoeddebat aanvragen over de hoge sterfte van pasgeboren biggen in de varkenshouderij.

Aanleiding vormt een bericht van Varkens in Nood. Varkens in Nood is een publieksactie begonnen om de in haar ogen buitensporig hoge biggensterfte aan de kaak te stellen. De stichting baseert zich hierbij op gegevens van Rendac en Agrovision, een leverancier van agrarische boekhoudsystemen.

Uit die gegevens zou blijken dat jaarlijks meer dan 5 miljoen biggen voortijdig doodgaan. De stichting vermoedt dat dit komt omdat zeugen tegenwoordig zoveel biggen werpen, dat ze onvoldoende melk hebben om al hun kleintjes te voeden. Varkens in Nood ziet het als de zoveelste uitwas van de intensieve veehouderij.

De PvdD denkt voldoende steun te krijgen voor een spoeddebat. Wanneer dat dan eventueel plaatsvindt, wordt vanmiddag bepaald.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ook in nederland is de zuigelingensterfte relatief hoog

 • no-profile-image

  gert

  hoor niets van Thieme over de Oostvaardersplassen !!!

 • no-profile-image

  freek

  sta dit te lezen op singapore vliegveld. onder de lammer tijd in nz liggen er ook levende lammeren aan de weg om gevelt te worden deze beesten zijn te zwak om het te maken ps ben op schiphol vrijdag 8:20 voor de groene puntmutsen

 • no-profile-image

  down under

  Een uitval van +/- 12% is een uitwas van de "bio-sector"? Als ik ff google dan leer ik al snel dat in landen als Angola of Pakistan onder zuigelingen (en dan praat ik over mensen!) een uitvalspercentage van wel tot 19% voorkomt!!! Laat men zich daar maar druk over maken. Maar zoals hieronder als is gezegt is het dit soort clubjes het er alleen maar om te doen dat de veehouderij in zijn geheel verdwijnt. Nou menne pis maken ze er nie louw dur. Dit soort indoctrinerende persberichtjes komen bij een gewone burger nauwlijks over en al helemaal niet als die met zijn korrende maag in de super staat want dan komt toch de consument om de hoek kijken en die koopt vrolijk z'n karbonaatje. Kortom dit bericht van varkens in nood is voor kennisgeving aangenomen maar verder kan men er niet veel mee.

 • no-profile-image

  hot

  Zo juist bekend geworden. Iemand van vin heeft een big "ontvoerd" en zelf in de ton gestopt. Toevallig kwam er iemand langs...... Dit big is alsnog gestorven door toedoen van deze zinloze actie van vin.....

 • no-profile-image

  My

  Ajatollah Thieme?

 • no-profile-image

  mark

  Herman je verzocht op Trouw te kijken op AGD.nl. Bij deze.
  Ik zal hier ook dezelfde reactie plaatsen als op trouw. Misschien dat er hier wel iemand een reactie heeft op mijn opmerking. Op Trouw vindt men biggensterfte schijnbaar belangrijker.

  Laten we inderdaad maar weer eens praten over ethiek.
  13% van de biggetjes redt het niet helaas. Heel tragisch natuurlijk, maar 15 % van de baby's in Nederland redt het niet omdat abortus wordt gepleegd. Misschien verstandig om die vergelijking te trekken als we het hebben over ethiek.

  Ik ben uitgegaan van ca 210.000 geboortes per jaar en 33000 abortussen. Als deze gegevens niet blijken te kloppen trek ik meteen het boetekleed aan.

 • no-profile-image

  johan

  Een aantal zegt zo weinig, maar meer om het percentage uitval, dat wordt hier niet genoemd. Laat staan wat het percentage uitval in het buitenland is.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  de cijfers over uitval in de zeugenhouderij staan gewoon op de website van agrovision (kengetallenspiegel). Maar de cijfers van de rendac spreken meer boekdelen. Dit zijn alle biggen die wij opgeven (schatting van wat er in de ton zit) als iedereen dit naar boven afrond komen we hoog uit. En zijn het niet de beste bedrijven die mee doen met de kengetallen spiegel?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Abortus op vrijwillige basis? Leg dat eens uit.. Baby's hebben volgens mij geen inspraak in de abortus procedure.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  H.S. uit K. Ook in de humane verzorging spreekt men over uitval. Deze termologie geeft slechts het aantal weer dat het niet gehaald heefd. Joost, op welk niveau hersenen functioneren bij "milieufreaks" laten we even in het midden.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat een niveau! Agrivision geeft de cijfers door aan een laag groepje die alles in slecht daglicht wil zetten. De deelnemers moeten Agrovision maar meteen opzeggen. Ze hebben het vertrouwen geschonden. Het zou alleen vertrouwelijk gebruikt worden is met de deelnemers afgesproken! Over het aantal dode biggen zegt weinig! Zijn er geen belangrijkere zaken?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Babysterfte doet mij meer dan de ik cijfers van varkens in nood.
  Maar ondertussen komt Hermien nog niet met een oplossing?
  Alleen wat gal spuwen.
  Kom op... je kan het, ja zeg het het maar: Nee JIJ kan daar niet met een antwoord op komen omdat jij dat ook niet weet te beantwoorden!

 • no-profile-image

  joost

  Volgens mij is er nog niemand geweest die de PvdD betwist heeft over foute gegevens of de boel aanelkaar liegen, zoals onze goede CDA-figuren.
  De hele varkenshouderij is een zieke manier van geld verdienen over de miljoenen ruggen van varkens, die over het algemeen over meer hersenen beschikken dan hun martelaren.
  Na de aap en dolfijn komt het varken qua intelligentie.
  En dan gauw over mensen babies praten om hun eigen schuld mee af te doen.
  Abortus gebeurd op vrijwillige basis.

 • no-profile-image

  Frank

  ik begin pissed off te raken van die Herman.
  je hebt grote en dure woorden maar je haalt liever een vleeszak bij ..... voor een habbekrats dan dat je meer betaald

 • no-profile-image

  centje

  Klopt, dit betekend het einde van de biologische sector.m Blijkt maar weer eens dat ze totaal geen verstand hebben en ze niet eerder stoppen voordat alle boeren zijn geelimineerd uit NL. Maar herman zal wel met een oplossing komen.............

 • no-profile-image

  dirk

  Wie werkt er met Agrovision? Zet zun klanten/ gebruikers wel lekker te kijk.

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Hé Marianneke, dus vanaf nu is de biologische sector die eraan gaat?? Hier is de uitval hoger dan bij de gezondere varkens die in de moderne stallen staan! Ik ben blij dat je indirect reclame maakt vorr de intesieve varkenshouderij!! Ook bij kippen in de batterij is er minder uitval en medicijngebruik dan in de scharrelhouderij, wanneer stel je de kippenbatterij weer in het goede daglicht waar die thuis hoort?? Ik ga voor gezondheid van dier en MENS en dan kom ik niet in de biologische sector uit. Sorry, maar waarom zijn de dieren vroeger in stallen gehuistvestigd?? Voor voedselveiligheid!!

 • no-profile-image

  boerke

  Lees hier niks over bij de telegraaf of de volkskrant. Het zal zon vaart niet lopen immers in de natuur sterven er bij de wilde varkens ook biggen en volgens mij gaan de huisdieren van mevr Thiemme haar medestanders tenslotte ook dood. Is het houden van huisdieren trouwens wel humaan?

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Als het niet zo triest was zou ik het woord vermakelijk gebruiken, lettend op een aantal reacties. Het feit alleen al dat men de eufemistische term 'uitval' gebruikt, daarmee aangevend dat het maar om materiaal gaat i.p.v. om levende wezens, spreekt al boekdelen. Sommigen halen alles uit de kast om de cijfers waar Varkens in Nood mee komen te relativeren of nog liever te bagatelliseren. Babysterfte, hier en in de derde wereld, heb ik al voorbij zien komen evenals het aantal geaborteerde menselijke foetussen............ Beste mensen, komt het nou echt niet bij jullie op dat jullie in een sector werken waarin elke morele en ethische overweging met betrekking tot de dieren die aan jullie zorg zijn toevertrouwd ondergeschikt is gemaakt aan het economisch resultaat? Een sector die gedoemd is ten onder te gaan omdat uiteindelijk de samenleving dit gesol en gezeul met levende wezens niet meer zal pikken. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren, realiseer ik mij. Maar het schip is zinkend, de band speelt "Nearer to Thee My God" en jullie doen niet anders dan de dekstoelen herschikken. Kijk je dieren in de ogen en zeg: "Sorry"!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onze joost is een echte grappenmaker, die niet naar kantoortijd reageerd en nog geen oplossing heeft gebracht.
  Echt dierenvriend, net zo als in het bericht van varkens in nood vrouwtje, die wil filmt maar niet ingrijpt, is dat nu dierenliefde??

  Freek veel plezier met die rookworst, dat ie maar mag smaken.

 • no-profile-image

  Een bezorgde burger

  Het netto-handelsoverschot in Nederland ligt rond de 65 miljard. Daarvan is 55% op het conto van de agrarsiche sector te schrijven. Kortom, de Nederlandse agrarische sector is de kostwinner van Nederland. In deze crisistijd lijken nog steeds veel mensen dat niet te beseffen. In Nederland leven de dieren volgens de beste maatstaven ter wereld. Het is het best gereguleerd en gecontroleerd land die het bovendien preseert om kostwinner te zijn. Iedere burger zou dit moeten weten!! LTO begin maar eens met dat tussen de oren te krijgen van alle burgers. Weg met de PvdD!! Als ze echt iets om dieren zouden geven, dan zouden ze in de rst van de wereld moeten beginnen en eindigen in Nederland.

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  Wat een bullshit allemaal.
  ik vraag me af ( gezien de tijdstippen van reageren) of de kritische mensen geen werk hebben.......of zijn het beroeps parasieten ???
  In de veehouderij is het nl zo !
  Elk dier geboren in Nederland is het best gecontroleerde dier van de hele wereld.
  nergens wordt het zo in de watten gelegd als hier in Nederland.
  Elke varkenshouder in nederland zal zijn uiterste best doen om elke geboren big groot te brengen.
  Diegene die het meest gebaat is bij een zo laag mogelijke biggen sterfte is de varkens houder zelf.
  Maarja dat willen de beroeps critici toch niet accepteren dan wel horen.

 • no-profile-image

  boerinnetje uit drenthe

  Even op joost reageren, ik citeer"zieke manier van geld verdienen over de ruggen van die arme varkens"Volgens mij is er de afgelopen jaren er niets verdient in de varkenshouderij.Maar als wij het zo verkeerd doen hoe zit het dan met de niet verkochte dieren in een dierenzaak of de goudvis die doorgespoeld wordt omdat men op vakantie gaat en de honden katten en konijnen enz die als jong dier zo leuk en lief waren toen ze zo klein warenen dan gedumpt worden in de natuur.Mensen kijk eerst naar je zelf en weet waar je over praat voordat je een ander veroordeelt tot iets ergs.

 • no-profile-image

  ad

  Van de week het programma gezien van Ivo Niehe???

  Meer dan tien miljoen kinderen per jaar haalt hun vijfde levensjaar niet!!!

  Elke drie seconden overlijd er een kind onder de vijf jaar............................

  Waar gaan we beginnen bij de biggen of de babys????

 • no-profile-image

  centje

  Zal wel een andere joost zijn........de joost die normaal hier is heeft een veels te groot blok beton voor zijn hersens om zoiets te typen........

 • no-profile-image

  Drentinus

  Ja en wat is de oorzaak dan, ik denk niet dat men dat in de tweede kamer vanachter die bureautjes met GELUL kan uitvinden, en ook een duur onderzoeksbureau niet!
  Maar ik heb wel een idee, de door "PVDD" en "(menselijke) Varkens uit de Goot" verzonnen nieuwe manier van castreren met het verdoven met gas en vol van angst bij de biggen kan nog wel es voor die sterfte hebben gezorgd. Oeps, zeg ik zo maar even iets wat niet gedacht mag worden en ook niet "Politiek Correct" / "Maatschappelijk verantwoord" is!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Down Under juist, maar hier zie ik geen reacties van Hans van Baay staan of Rinnie uit Dokkum, Joost uit Peize hermien schober of lizette uitgeest, ohh zie het al, werktijd is voorbij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De PvdD zou zich moeten schamen om hierover een debat te voeren. Er zijn wel echt belangrijke zaken. Zie een bericht van TNO;

  11 december 2008
  Zesentwintig Europese landen vergeleken
  Babysterfte in Nederland bijna hoogste van EuropaNederland behoort tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Dit blijkt uit EURO-PERISTAT-II, een groot Europees vergelijkend onderzoek van gezondheidsuitkomsten van moeders en baby’s in 25 EU-landen en Noorwegen. In Nederland sterft één op de honderd baby’s tijdens de zwangerschap of direct na de geboorte, waarmee ons land op de derde plaats staat na Frankrijk en Letland. De Europese resultaten zijn vandaag gepresenteerd. De Nederlandse cijfers worden zaterdag 13 december gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dan maar biologisch? Lees dan het rapport Eick ea 2003. Meer uitval bij biologische dieren.

 • no-profile-image

  centje

  Kom op Frank, laat je niet uit het veld slaan door zon domme gras eter. herman heeft wel heel veel commentaar maar nog nooit 1 goede oplossing aangeleverd die zowel praktisch als financieel alle problemen oplost. Dit zelfde geldt ook voor de andere schreeuwers zoals oa joost. Laat ze eens met een goed doordacht plan komen die zowel boeren, burger, klimaat, welzijn en honger op een hoger nivo kan helpen. Dat kunnen ze namelijk niet, daar hebben ze het verstand en de kennis niet voor en daarom roepen ze leugens en verwensingen naar ieder die op hun pad komen.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Joost. Na de aap en de dolfijn komt het varken qua intelligentie, dan komt de hond en een hele rits andere dieren en aan het eind van de keten onder aan de ladder zien wij .......Joost !
  Want Joost praat niet vanuit intelligentie maar vanuit instinct. Veel kreten, nergens onderbouwd, geen bewezen feiten, alleen maar misplaatste emotie.
  Geweldig toch, dat je met zo weinig intelligentie nog een berichtje kunt mailen, hulde aan microsoft.

 • no-profile-image

  Frank

  hoge sterft doordat de zeugen zoveel biggen werpen zodat er te weinig melk is: dat is natuurlijk helemaal kwets.
  Het is de natuur wat alles regelt, zo ook bij dieren en dus ook bij mensen.

  wat zien deze clubs als big: de zoogperiode of de gehele periode t/m 25 kg of t/m 45 kg??

  laten deze instanties/hobbyclubs maar eens actie voeren naar het sterfte in verzoringingstehuizen in de zomer waardoor de ouderen op respectabele leeftijd te weinig vocht binnen krijgen met alle narigheid van dien

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ze hebben weer een item gevonden, het een en ander met een smakelijke foto in de Spitskrant, en nu kan de sector zich weer gaan verdedigen. Wat ik laatst al schreef bij het artikel van de heer Strijker dat alleen slecht nieuws scoort. Veehouderij is ook natuur (hier krijg ik vast commentaar op) waar nieuw leven en dood een normaal verschijnsel blijft. Zolang veehouders het beter doen dan de echte natuur is daar niks mis mee.

 • no-profile-image

  JOOST

  GEACHTE AGRARISCHE ONDERNEMERS, BIJ DEZE WIL GRAAG MIJN EXCUSES AANBIEDEN VOOR MIJN KANSLOZE EN UITERAARD SLECHT ONDERBOUWDE REACTIES. NET ALS VELE ANDERE HEB IK MEZELF LATEN MISLEIDEN DOOR DIVERSE NIETS ZEGGENDE EN KANSLOZE MEDIASTUNTS VAN VARKENS IN NOOD EN DE PVDD. HOOGACHTEND, JOOST

 • no-profile-image

  gert

  Joost de Draaijer ?van radio Veronica ?

 • no-profile-image

  A Wakker Dier

  Dus hun ideaal biologisch kunnen ze dus wel afschaffen, daar zijn niet minder als het niet meer zijn, dode biggen.
  Het is een gezamelijk probleem, wat we proberen op te lossen, maar nu willen ze gewoon de media weer gebruiken om mensen vegatarier te maken.
  Hans Baay voorop met marianne.

 • no-profile-image

  richardvol@hotmail.com

  Laat je het hooft toch niet gek maken! iedereen die de varkens sector kent weet dat er gemiddeld minder sterfte is in de intensieve vehouderij dan in in het biologisch! Ik vind het een mooie actie ze maken zich ongeloofwaardig door zulke acties! Wel grappig dat het beter bekend is hoeveel sterfte varkenshouders hebben terwijl het van ziekehuizen niet bekendis hoeveel mensen er uitdrogen etc

 • no-profile-image

  Boer

  Ik wist niet dat Nederland tussen de 50 en 100 miljoen biggen produceerd. Zo blijkt maar weer dat je elke dag weer wat nieuws leerd. Enfin, Iedereen weet dat varkens in nood en WD/PvdD alles doen om het de veehouderij zo moeilijk mogelijk te maken. Dat is niets nieuws. We moeten er van uit gaan dat dat 99 procent van de nederlanders nuchtere eerlijke mensen zijn die niet voorgelogen willen worden door een zootje apparte snuiters. De veehouderij sector moet daarom met de waarheid en de feiten zo publiek mogelijk terug blijven vuren zodat ze voor de grote groep altijd die achterbakse viskommen partij zullen blijven.

 • no-profile-image

  joost

  Zeg Frekie, of is het freek-willem, moeten wij jou nu feestelijk onthalen als de grote dierenvriend van schiphol.
  afz. de groene puntmutsen of zijn we smurfen?

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.