Home

Achtergrond

Proeftuin met bio-tiramisu en wormbonbon

De felrode kantine van het ministerie van LNV wordt de komende tijd een groene proeftuin.

Waar normaal broodjes kaas en worst staan, kon daar vandaag worden kennisgemaakt met voedsel van de toekomst. Wat er ook staat, het is op een duurzame manier is geproduceerd.

Behalve de vleesloze bitterbal, bio-tiramisu, vis met het MSC-keurmerk lagen daar naast de bio-spekblokjes nu ook gebakken sprinkhanen en meel- en Buffalowormen. In de vitrines waren tevens bonbons met meelwormen te vinden, net als streekproducten, aardbeien en aardappelsalade, die geen duizenden kilometers hebben afgelegd om op het bord te belanden.

Zelf bleek Verburg niet al te happig om de meelwormen en sprinkhanen te proeven. Ze erkende dat insecten veel eiwitten bevatten. Maar: "Ik moet een beetje wennen. Ze liggen hier in de pure vorm, maar in de bitterbal zal het best lekker zijn. Laat dat maar aan de voedselverkende industrie over.''

Ze herkent dus de aarzeling bij velen om anders te gaan eten. "Maar het komt vast goed. Dit is een eerste stap. Er kan veel meer. We moeten de kansen zien en benutten.'' Verburg zal daarbij niet optreden als voedselpolitie. "De consument moet een eigen duurzame afweging maken. We gaan niemand verbaliseren omdat die een hamburger eet.''

Om mensen te helpen een bewust duurzame keuze te maken, krijgen ze hulp om wijs te worden in het woud van logo's dat er nu is. In de Consuwijzer komen meer duurzame keurmerken. Ook wordt onderzocht of er in winkels nieuwe vormen van informatie nodig zijn. Elk jaar komt er een voedselmonitor om bij te houden hoe de verkoop van duurzaam voedsel gaat. Een waardepassysteem en de klimaatweegschaal kunnen mensen bewuster maken, want die laten zien waar de producten vandaan komen.

Lees ook 'Nederland duurzaam voedselproducent nummer 1'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.