Home

Achtergrond 182 x bekeken

Problemen met certificaten biggenexport naar Kroatië

De export van Nederlandse biggen naar Kroatië ligt stil. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft besloten om tijdelijk geen exportcertificaten uit te geven, waardoor het niet toegestaan is om biggen naar Kroatië uit te voeren.

Aanleiding hiervoor zijn nieuwe eisen die Kroatië aan exportcertificaten stelt. Het land heeft voor verschillende productcategorieën nieuwe certificaten opgesteld, waaronder ook één voor levende varkens. Kroatië wil dat dit een bindend certificaat wordt, dat dus voor alle exporten geldt.

”Het certificaat is naar Nederlande verstuurd en ligt op dit moment bij de VWA en het ministerie van landbouw”, legt een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) uit. ”Het bedrijfsleven heeft gevraagd om een hoge prioriteit en die is er ook aan gegeven. Ik verwacht dat het niet te lang duurt voordat de export hervat wordt. Hhet zijn geen ingrijpende veranderingen.”

Wel staan er volgens de woordvoerder nu enkele partijen vast die al klaar stonden voor export. VWA zoekt contact met de Kroatische autoriteiten om voor deze exportbiggen een oplossing op korte termijn te vinden.

Kroatië wordt gezien als exportbestemming in opkomst. Op dit moment gaan ongeveer 1.000 tot 4.000 Nederlandse biggen per week naar het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.