Home

Achtergrond 3 reacties

'Problemen melksector nu op agenda gezet'

De recente acties hebben de problemen van de Europese melkveehouders, goed op de agenda gezet bij regeringsleiders en consument.

Dat stelt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board. Een oplossing voor het probleem is echter nog niet. De European Milk Board (EMB) komt op 7,8 en 9 juli bijelkaar om te bepalen hoe nu verder te gaan. Tot die tijd wil Van Keimpema nog weinig zeggen over te nemen vervolgstappen. Een persbericht van de EMB rept over scherpe maatregelen.

De Duitse melkveehoudersorganisatie Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) ziet het resultaat van de massale protestdemonstratie in Luxemburg als een eerste succes op weg naar een structureel politiek ingrijpen in de voor haar teleurstellende ontwikkeling op de melkmarkt. Dat blijkt uit de reactie van BDM-topman Romuald Schaber, tevens voorzitter van de Europese koepel European Milk Board (EMB). Dat landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vooralsnog iedere beperking van de quotumverruiming van de hand wijst doet daar niets aan af.

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner houdt eraan vast dat er op Europees niveau geen meerderheid te vinden is voor beperking van de melkproductieruimte, ongeacht het pleidooi van bondskanselier Merkel. Zij onderschrijft wel dat de automatische verruiming waartoe besloten is, afhankelijk zal worden gemaakt van een marktanalyse.

Landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) onthoudt zich van een stellingname inzake de productieruimte. De bond eist wel van de Europese Commissie dat ze de juiste stimuleringsmaatregelen neemt om de afzet aan te zwengelen. Tevens eist het DBV een crisispakket omdat de markt het zou laten afweten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  volle melktank

  welke zot gaat meer produceren als er toch al minder vraag is dan aanbod. gewoon les een van de economie.

 • no-profile-image

  Melk

  Dat zal nog wat worden als het melkquotum er af gaat.

 • no-profile-image

  anne

  "resultaat van de massale protestdemonstratie in Luxemburg" meldt het artikel. Dat was toch vooral een COPA/DBV demonstratie ?. Grappig dat van keimpema en haar vrienden die nodig had om het op de kaart te zetten. Welke kaart blijft overigens onduidelijk, vooral ook omdat de demonstrerende boeren het onderling volstrekt niet met elkaar eens waren over de te nemen maatregelen. Ongetwijfeld vinden die Duitsers samen wel dat Nederland als grootste exporteur vooral moet krimpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.