Home

Achtergrond 187 x bekeken

Prijsdaling nuka's zet nu al in

De nuka’s worden nu al goedkoper. En dat is iets eerder dan verwacht. De meeste kalveren voor kerst zijn opgezet en er is veel weerstand tegen de vrij hoge prijzen. En na de ‘kerstopleg’ komen de nuka’s traditioneel in een prijsdip.

Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €7 lager, op €130 (zie grafiek 1). Maar dat is nog maar het begin. De komende weken gaat de nukaprijs flink onderuit. Echter, dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

De markt laat overigens een iets ander beeld zien. De import is namelijk sterk gedaald. Er kwamen in mei weer minder kalveren naar Nederland: 62.002 (bron: Dienst Regelingen).

Zo weinig waren het er dit jaar nog niet eerder. Dat geeft de nukaprijs normaal gesproken wat lucht. In deze periode zou dat de komende prijsdaling voorzichtig kunnen afzwakken.

Uit dezelfde cijfers van Dienst Regelingen blijkt dat Polen een steeds belangrijker nukaland voor Nederland wordt. Nog nooit waren er zoveel Poolse kalveren.

Er staken in mei liefst 15.055 Poolse kalveren de grens over. Ook Litouwse kalveren worden steeds populairder bij importeurs.

Duitsland is nog steeds het belangrijkste land voor Nederland, maar is al bijna ingehaald door Polen (zie grafiek 2). En dat terwijl Nederland in januari nog bijna vijf keer zoveel Duitse als Poolse nuka’s importeerde.

In Ierland is de piek in het afkalfseizoen inmiddels voorbij. De grote stroom Ierse nuka’s gaat afnemen.

prognose:

fors omlaag

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.